• Početna>
  • Vesti>

Tači i Haradinaj ubeđuju Srbe da glasaju za demarkaciju

U kosovskom parlamentu i dalje nejasno šta se dešava. Opet neizvesno glasanje za Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Prema najnovijim informacijama, u vladi Kosova je u toku sastanak najviših zvaničnika – predsednika Hašima Tačija, premijera Ramuša Haradinaja i predsednika parlamenta Kadrija Veseljia sa predstavnicima Srpske liste kako bi ih ubedili da učestvuju na sednici‚, prenela je Beta.

Srpska lista je prethodno saopštila da neće podržati ratifikaciju razgraničenja Kosova i Crne Gore koja je danas na dnevnom redu kosovskog parlamenta.

U međuvremenu skupštinske službe pripremaju amandman na zakon koji je usvojila skupštinska komisija za međunarodne odnose i treba da ga dostave poslanicima, kako bi se nastavila sednica Skupštine Kosova.

Sednica parlamenta je počela sa više od sat zakašnjenja, a odmah zatim je predsednik Skupštine, Kadri Veselji, proglasio petnaestominutnu pauzu.

Kosovski predsednik Hašim Tači ponovo je pozvao da se glasa za demarkaciju i istakao uverenje da će to danas biti završeno. Međutim, očigledno da nema dovoljno glasova, a portal Kohe preneo je da se čekaju pravna tumačenja.

Ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da su glasovi za ratifikaciju demarkacije obezbeđeni, ali da ne zna da li će skupština nastaviti zasedanje zbog boravka visoke delegacije EU u Prištini.

Uveren je, kaže, da će demarkacija biti izglasana i da će nakon toga, već na jesen, Priština dobiti viznu liberalizaciju. “Nismo razgovarali sa Samoopredeljenjem da li će glasati za demarkaciju, ali smo razgovarali o našem razlogu da ljudi putuju bez viza. Imamo glasove, nisam rekao da nemamo glasove “, rekao je, između ostalog Pacoli na konferenciji a novinare.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će biti rasprave i da će se onda glasati za demarkaciju, a odmah potom i da je moguće da sednica bude odložena.

“Komisija sada priprema zakonske procedure za novi tekst Nacrta zakona, koji će biti vraćeni u skupštinu. Biće debate,a onda ćemo ići na glasanje “, rekao je Haradinaj, prenosi Koha.net.

Ipak, Haradinaj u jednom trenutku nije isključio ni mogućnost da sednica ponovo bude odložena, jer se, kako je rekao, neki poslanici nalaze se službeno u Podgorici. U međuvremenu, šef parlamentarne grupe Demokratskog saveza Kosova Abdulah Hoti, pozvao je članove opozicionog pokreta Samoopredeljenje da glasaju za demarkaciju.

Hoti je pozvao Samoopredeljenje rekavši da treba da glasaju kako bi se otklonila prepreka da Kosovo dobije viznu liberalizaciju. “Danas je poseban dan jer imamo prijatelje Evropske unije koji će nam pričati kako da obezbedimo evropsku perspektivu Kosova. DSK je uverena da je postignut konsenzus za demarkaciju “, rekao je on.

Međutim, šef poslaničke grupe Samoopredeljenje Glauk Konjufca je ponovio stav svoje stranke da je aktuelni sporazum o demarkaciji treba da bude povučen iz Skupštine.

 

Izvor : Beta / TV Most

Comments

Pročitaj još