• Početna>
  • Vesti>

Dačić : Ima onih koji misle da je priznanje Kosova bila greška

Priština treba da se navikne da u svetu postoje one koji misle da je odluka o priznavanju Kosova bila pogrešna, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, komentarišući izjavu Bedžeta Pacolija da Dačić navodno nudi oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare u vili “Mir”, gde se sastao sa ministrima spoljnih poslova Italije i Albanije, odbacio tvrdnje koje dolaze iz Prištine.

“Ako neko postavlja pitanje zašto je neka zemlja povukla priznanje, onda i Srbije treba da
pita zašto je neko priznao Kosovo. Voleo bih da Srbija ima na raspolaganju velike količine naoružanja, malo bi nas drugačije gledali”, rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je poručio kosovskom ministru spoljnih poslova Bedžetu Pacoliju da ne traži izgovore za domaću javnost i da svako radi svoj posao.

“Mislim da proces nije završen. Upravo zbog toga ima zemalja koje preispituju odluke. Ne mogu da prepoznam interes Kostarike ili Avganistana da priznaju Kosovo. Uostalom, Pacoli možda razmišlja o kategorijama koje on poseduje i sredstvima koje je on koristio kada je razgovarao sa pojedinim zemljama”, rekao je Dačić.

Kako kaže, ne ljuti se na njega, ali mu poručuje da sportski prihvati to što neke zemlje povlače prizmanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

“Pašće ispod 100. Ja vam garantujem”, zaključio je ministar Dačić.

Pacoli: Dačić nudio Burundiju oružje

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je šef srpske diplomatije nudio Burundiju oružje u zamenu za povlačenje odluke o priznanju Kosova, uprkos tome što je ministar spoljnih poslova Burundija Alan Aime Njamitve u izjavi za Glas Amerike odbacio navode o bilo kakvim uticajima ili pritiscima.

“Burundi je 2012. godine priznao Kosovo kao nezavisnu državu, ali u međuvremenu smo imali priliku da preispitamo našu poziciju i ustanovili smo da je jedino dobro da ponovo razmotrimo tu poziciju i jačamo dobre i odlične odnose koji su već postojali između bivše Jugoslavije i Burundija”, rekao je šef diplomatije Burundija nedavno za Glas Amerike.

Diplomatski odnosi između SFRJ i Burundija uspostavljeni su 1962. godine odmah pošto je ta zemlja stekla nezavisnost, tako da je jedino ispravno bilo da Burundi jača veze koje su uspešno postojale između dve zemlje, odnosno sa Republikom Srbijom koja je pravni naslednik Jugoslavije, objasnio je Alan Aime Njamitve.

“Vratili smo se na našu poziciju od pre 2012, što znači da imamo odnose samo sa Republikom Srbijom”, naglasio je Njamitve.

Podsetio je da Kosovo nisu priznale ni Rusija, Kina, Indija, najvažnije afričke zemlje, odnosno jedna trećina populacije.

Takođe je odbacio navode da je bilo pritisaka na Burundi da povuče priznanje Kosova.

 

Izvor : RTS / Radio Kim

Foto : Tanjug

Comments

Pročitaj još