Nastavljen dijalog u Briselu

U Briselu je oko 11 časova počeo trilateralni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz prisustvo predstavnika EU.

Ovom sastanku prethodili su bilateralni razgovori koje su delegacije Beograda, a zatim i Prištine održale sa EU posrednicima u dijalogu.Razgovori na ekspertskom nivou bi trebalo da traju dva dana, a predviđene teme su primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici i mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Delegaciju Beograda predvodi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, dok je na čelu delegacije Prištine glavni pregovarač Avni Arifi.

U delegaciji Beograda, pored predstavnika Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, biće i predstavnici nadležnih ministarstava i institucija po navedenim temama.

Sastanci pregovaračkih timova Beograda i Prištine održavaju se u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Prethodni sastanak delegacija Beograda i Prištine na ekspertskom nivou, koji je bio zakazan za 16. januar, otkazan je zbog ubistva jednog od lidera kosovskih Srba, Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Iz delegacije Beograda kažu da će na današnjem sastanku tražiti i informacije o tome dokle se stiglo sa istragom o ubistvu Ivanovića.

Istovremeno, iz prištinske delegacije najavljuju novi nacrt sporazuma o formiraju Zajednice srpskih opština.

TV Most

Comments