U Briselu sutra nastavak tehničkih pregovora Beograda i Prištine

 Beograd i Priština sutra u Briselu nastavljaju tehničke razgovore o primeni Briselskog sporazuma.

Predviđeno je da razgovori traju dva dana i da se razmotri puna primena svih postignutih i implemetacija još neprimenjenih dogovora iz Briselskog sporazuma, na prvom mestu formiranje Zajednice srpskih opština.

Ekspertske delegacije Beograda i Prištine, predvođene direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Ðurićem i glavnim pregovaračem Prištine Avnijem Arifijem, sutra pre podne u Briselu nastavljaju razgovore, koji su bili otkazani 16. januara zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Izvori iz Evropske komisije, kako prenosi Tanjug, kažu da se očekuje da razgovori dve strane budu konstruktivni i usmereni na rezultate u primeni otvorenih pitanja iz Briselskog sporazuma.

Navodi se da će se prvog dana razgovarati o pitanjima kao što su primena dogovora o slobodi kretanja i registarskim tablicama, upravljanju administrativnim prelazima i sprovođenju dogovora o pravosuđu.

Dva velika otvorena pitanja – formiranje Zajednice srpskih opština i energetika trebalo bi da budu na dnevnom redu drugog dana sastanka u zgradi Evropske službe za spolje poslove u Briselu.

”Puna implementacija svih dogovora u dijalogu je važna za napredak i Srbije i Kosova na putu ka EU”, napominju iz Brisela i pred ovu rundu razgovora.

Prema nekim izvorima, ukoliko u razgovorima u ponedeljak i utorak dođe do napretka po pitanju formiranja ZSO ili energetike to bi mogao da bude i povod najavljenog skorog sastanka predsednika Srbije Aleksandara Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Iz EU poručuju da je na njima dvojici da razgovaraju prvenstveno o ”novoj fazi” dijaloga, koja bi trebalo ”sveobuhvatno i suštinski” da reši odnose dve strane.

Pred nastavak tehničkog dijaloga, čija pauza traje više od godinu dana, iz Beograda najavljuju da će se tokom razgovora pokrenuti pitanje rezulata istrage ubistva jednog od lidera Srba sa KiM Olivera Ivanovića.

Istovremeno, iz Prištine navode da će predstaviti ”novi nacrt sporazuma o ZSO” koji bi trebalo da bude ”u skladu sa odlukom kosovskog Ustavnog suda”, ali se o tome u Briselu ne može ništa čuti, pa nije jasno da li je samo reč o marketinškom “višku inicijative” iz Prištine.

Tanjug

Comments