Đurić: Dođite tamo gde je srce

„Dođite tamo gde je srce, dođite na Kosovo i Metohiju da vidite zbog čega je i u 2018. godini 365 razloga da posetite ovu kolevku naše duhovnosti, naše tradicije, našeg identiteta“, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju otvarajući štand Kancelarije za KiM na Beogradskom sajmu turizma.

On je istakao da  oni koji dođu na Kosovo i Metohiju mogu da “osete toplinu dobrodošlice srpskog naroda od Gračanice do Štrpca, da provedu noć  u Velikoj Hoči, probaju tradicionalnu srpsku hranu i neka od najboljih srpskih vina“.

„Dođite u Veliku Hoču, koja  je još u vreme cara Dušana vinovodom, a ne vodovodom, bila povezana sa carskim i srpskim dvorima, dodjite na Brezovicu na skijanje, da vidite kosovsko-metohijske Alpe, neke od najlepših ali i najizazovnijih staza za skijaše.  Dođite da vidite naše manastire i svetinje“, rekao je Đurić i dodao da „nigde druge na jednom mestu se ne može videti koloplet istorije od ranog srednjeg veka-vremena najraskošnjeg razvoja srpske države, kada su tamo nicale zadužbine naših careva i kraljeva koji su u tim zadužbinama i sahranjeni”, rekao je Đurić.

Đurić je pozvao turiste da dođu i da se poklone i u Visokim Dečanima i moštima Svetog Stefana Dečanskog i pogledaju sveće koje je carica Milica ostavila u amanet narodu da budu upaljene onog dana kada na Kosovu i Metohiji Srbi budu disali i živeli slobodno.

“Mnogo je razloga da budemo  sa našim narodom na Kosovu i Metohiji. Nije samo turizam, ne samo da bi smo nešto novo videli i naučili. To je itekako srce. Zato kada pozivam sve gradjane Srbije, svih nacionalnosti da dodju na Kosovo i Metohiju kažem „Idemo tamo gde je srce““, poručio je Đurić.

 

Izvor : TV Most

Comments

Pročitaj još