Sajam zapošljavanja, šansa za 3.000 nezaposlenih

Na Beogradskom sajmu zapošljavanja i praksi u Domu omladine 110 firmi ponudilo je više od 3.000 slobodnih radnih mesta. Najtraženiji su bili mesari, konobari, kuvari, automehaničari, vozači autobusa, građevinski i radnici obezbeđenja ali i programeri, pravnici inženjeri.

I pre otvaranja nezaposleni su čekali u redu da se prijave i predaju svoje radne biografije. Mnogi posao ne biraju, ali ima i onih koji traže svoju struku.

“Nije bitno, sve radim samo da zaradim”, navodi Duško Vrabičić.

Adem Aledini po struci je mašinski tehničar ali se, kaže, prekvalifikovao za vozača.

“Za mašinskog tehničara uglavnom traže više od pet godina radnog iskustva, dok za vozača ima ponuda na sajmu, pa gledam”, objašnjava Aledini.

Marketing menadžer Milena Stanković kaže da je radila kao medicinska sestra u Narodnom frontu. Sada je završila Fakultet organizacionih nauka i traži posao u struci.

Poslodavci traže uglavnom iskusne zanatlije i inženjere.

“Pre svega su nam potrebni inženjeri raznih profila: mašinci, inženjeri elektrotehnike, građevinci, arhitekte ali i proizvodni radnici: tesari, armirači, zidari”, navodi Rada Anđelić iz kompanije “Energoprojekt”.

Sanja Orašanin iz preduzeća “Model5” navodi da je učešće na sajmu zapošljavanja donelo samo pozitivna iskustva i dobre radnike.

U Gradskom savetu za zapošljavanje navode da su prethodne četiri godine pokazale da sajmovi zapošljavanja imaju dobre rezultate.

“U Beogradu je bilo 110.000 nezaposlenih. Sada je 88.752 i imamo tendenciju pada. Danas je u ponudi 3.082 radna mesta i nadamo se da će 70 odsto ovih radnih mesta biti popunjeno”, navodi Dragomir Petronijević iz Saveta za zapošljavanje.

Prednost sajmova zapošljavanja jeste u tome što radnici kada ostave radnu biografiju poslodavcu mogu i kasnije da dođu do posla, kada zatrebaju poslodavcu.

U okviru sajma biće organizovana radionica za one koji planiraju da započnu sopstveni posao kao i prezentacija Javnih poziva za zapošljavanje na javnim radovima u republici.

 

Izvor : RTS / TV Most

Foto : Tanjug

Comments