• Početna>
  • Vesti>

“Nakon ratifikacije demarkacije, građani mogu putovati bez viza”

Sutra se očekuje da poslanici glasaju demarkaciju u Skupštini Kosova, a premijer Kosova, Ramuš Haradinaj je pozvao partije da ratifikuju ovaj sporazum.

Ratifikacijom demarkacije omugičiće se napredak u ukidanju bezviznog režima.

Ministarka evropskih integracija, Durata Hodža, navodeći da su sada realne šanse za ratifikaciju, objasnila je procedure kroz koje treba proći Kosovo, kako bi njeni građani mogli putovati slobodno u evropskim zemljama.

U intervijuu za Indeksonline, ona je rekla da će se odmah nakon ratifikacije, predati izveštaj o ispunjavanju poslednja dva kriterijuma za liberalizaciju.

“Sada postoje realne šanse da se ratifikuje demarkacija. Ratifikacijom sporazuma o razgranjičenju u Skupštini Kosova, zaključujemo i omogućava nam se da podnesemo izvještaj o ispunjavanju oba uslova: i ratifikaciju, ali i kontinualnu borbu protiv kriminala i korupcije, posao koji je imao rezultate. Dakle, ovaj kriterijum će biti i kada se učlanimo u EU, borićemo se i dalje, jer protiv kriminala i korupciju treba se boriti stalno”, izjavila je Hodža.

Nakon što se izveštaj o ispunjavanju kriterijuma podnese, prema rečima Hodže, sledi proces odlučivanja od strane institucija Evropske Unije.

Na osnovu praksi drugih zapadnoevropskih zemalja koje su prošle proces liberaliizacije, prema rečima Hodže, proces donošenja odluke traje od 3 do 6 meseci.

“Postoji niz nivoa donošenja odluka, dakle, nekoliko institucije trebaju doneti odluku. Na osnovu praksi drugih zapadnoevropskih zemalja, proces donošenja odluke traje od 3 do 6 meseci”, rekla je.

Nakon toga, kada sve institucije završe proces donošenja odluke, određuje se datum stupanja na snagu slobodnog kretanja.

“Kada završi proces odlučivanja od strane svih institucija, određuje se datum stupanja na snagu slobodnog kretanja, obično to traje od 3 do 6 mjeseci od kada su ispunjeni uslovi”, dodala je ona dalje.

Inače, ona je rekla da rade na tome i da se trude da budu na dnevnom redu Savijeta Evrope u martu, kada se i održava sledeći sastanak.

Izvor: Indeksonline

Comments

Pročitaj još