• Početna>
  • Vesti>

DEMARKACIJA SA TZV. KOSOVOM: Ne daju ni pedalj svoje zemlje

Prekrajanje granične linije sa Kosovom uznemirilo stanovnike Velike i Murina. Miloš Paunović: Da li očekuju da se odreknemo grobova svojih predaka

VEST da bi moglo doći do “prekrajanja” granične linije (pa čak i ako bude minimalna), uznemirila je žitelje Velike i Murina koji su preko svojih predstavnika Branislava Otaševića i Marinka Boškovića poručili da neće dozvoliti pomeranje granica.

– Bilo čija naknadna pamet koja ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Crne Gore je neprihvatljiva – upozoravaju Veličani i Murinjani, koji od premijera Duška Markovića i predsednika Filipa Vujanovića traže da ih upoznaju sa celim sadržajem sporazuma.

Miloš Paunović, potpredsednik Odbora za očuvanje i zaštitu granice, podseća da se upravo na području Bjeluhe nalazi pravoslavno groblje koje bi se moglo “preseliti” u komšiluk!

– Nije nam jasno da li to neko od nas očekuje da se odreknemo grobova svojih predaka? Uloga odbora je zaštita teritorije i imovine. Valjda smo svi naučili lekciju iz nesrećnih zbivanja prilikom rasturanja Jugoslavije da svako pomeranje granica vodi novom krvoproliću – upozorava Paunović.

Profesor sa Fakulteta za državne i evropske studije u Podgorici dr Đorđije Blažić ocenio je da je Tačijeva i Vujanovićeva izjava zabrinjavajuća, jer predstavlja de fakto abdikaciju jače diplomatske pozicije koju je Crnoj Gori u odnosu sa Kosovom obezbedila Evropska unija.

Izvor: Vecernje Novosti

Comments

Pročitaj još