Guslarsko veče u utorak u Kosovskoj Mitrovici

U organizaciji Udruženja guslara, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja”  u utorak 20. februara u 19 časova u amfiteatru Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici  biće održano tradicionalno “Guslarsko veče” .

Gosti večeri su pobratimsko društvo iz Podgorice, koji imaju školu gusala koja broji 70 učenika,a gosti u Kosovskoj Mitrovici su narodni guslar  Željko Bugarin, Ilija Paldrmić, dva mlada guslara iz Udruženja “Vojvoda Mina Radović” iz Podgorice, Vule Konatar, frulaš, Vuk Pantović, guslar iz Sjenice, zdravičari, epski pesnici I kao najzanimljiviji moment je učešće dece iz predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, najavio je gostujući u emisiji Radio Kosovske Mitrovice sekretar udruženja Stanko Adžić.

On je pozvao sve Mitrovčane da dođu i uživaju u zvucima gusala. Oni kojima zvuk ne prija, mogu da uživaju u tekstovima i porukama koje nosi, kaže on.

Sekretar Uduženja, zdravičara i epskih pesnika “Banović Strahinja” Stanko Adžić kaže da ovo udruženje koje postoji 10 godina,  tokom godine organizuje po nekoliko manifestacija u cilju očuvanja gusala, narodne pesme, i tradicije.

Slava Udruženja Sveti Sava II arhiepiskop srpski, povod je za održavanje guslarskog posela, koje se svake godine održava u drugoj opštini na severu Kosova i Metohije.

Adžić kaže da su im prostorije neophodne i da očekuje da ih uskoro Udruženje i dobije.

Naglašava da Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica podržava manifestaciju svih ovih godina, što je za njih veoma značajno.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments