Vulin: Srbija nikada neće priznati Kosovo

Takozvana “država Kosovo” je velika sramota međunarodnog prava, nastala na nasilju, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da Srbija nikada neće priznati tu jednostrano proglašenu nezavisnost. Srbija neće zaboraviti svoje borce, rekao je Vulin.

“Takozvana kosovska nezavisnost je velika i strašna sramota međunarodnog prava, pobeda nasilja nad pravom, ali privremena pobeda nasilja nad pravom. Država Srbija neće prestati da se bori”, rekao je Vulin povodom 10-godišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti KiM.

On je podsetio da je, od 17. februara 2008. godine, kada je proglašeno to što oni zovu nezavisnošću, ubijeno četvoro Srba, 73.000 Srba je proterano sa KiM, a vratilo ih se jedva pet hiljada, 318 njih je teže ili lakše povređeno, a preko 1.395 puta su izvršeni etnički napadi na Srbe.

Za sve to do sada je pokrenut proces protiv tri Albanca i ni jedan jedini nikada nije odgovarao ni za ubistva, ni za paljevine, ni za pljačke, ni za nasilje, ni za proterivanje, ukazao je ministar odbrane.

“To je prava slika onoga što zovu kosovska nezavisnost i to je suštinski razlog zbog kog država Srbija nikada neće prestati da se suprotstavlja ovom nasilju i nikada neće prestati da se suprotstavlja pokušaju otimanja njene teritorije. Država Srbija Kosovo nikada neće priznati”, istakao je Vulin.

Srbija neće zaboraviti svoje borce
Vulin je izjavio da u današnjoj Srbiji borci koji su branili zemlju neće biti zaboravljeni i da će se voditi računa o njima i njihovim porodicama.

Vulin je sa predsednikom opštine Obrenovac, Miroslavom Čučkovićem, u selu Zabrežje, obišao porodicu ratnog vojnog invalida, ranjenog na Košarama, Sašu Markovića.

Ministar i Čučković su porodici Marković uručili pomoć opštine Obrenovac u građevinskom materijalu u vrednosti 300.000 dinara za sanaciju kuće stradale u poplavama, navodi se u saopštenju Pokret socijalista.

“Borci na Košarama i svi borci koji su se suprotstavljali NATO agresiji, svi oni koji su čuvali i branili našu zemlju, nikada više neće biti zaboravljeni, nikada više neće biti gurnuti u stranu, o njima će se voditi računa, kao i o njihovim porodicama. Vodiće se računa i o njihovoj deci, da njihova deca znaju koliko su njihovi roditelji učinili velike i važne stvari”, istakao je Vulin.

Vulin, koji je i predsednik PS, zahvalio je opštini Obrenovac zato što ne zaboravlja svoje ratnike, o njima vodi računa, “i treba da bude primer kako se o njima brine i da njihova deca znaju da su njihovi roditelji uradili veliku i važnu stvar koju ceni Obrenovac, ali i čitava Srbija”.

Dodao je da se srpski narod nikada nije stideo svojih ratnika, i da se nikada nije stideo onih koji su ga branili, pa to neće ni ova generacija.

Izvor: RTS, Tanjug, TV Most

Comments