• Početna>
  • Vesti>

Nedžmedin Spahiu: Rad Vlade Kosova ispod očekivanja; nisu privrženi građanima

Politička situacija na Kosovu neizvesna zbog brojnih predstojećih događaja, ali i atentata na Olivera Ivanovića. Potrebna saradnja Vlada Srbije i Kosova  da se što pre rasvetli ubistvo.  Pregovori Beograda i Prištine s razlogom prekinuti, ali moraju da se nastave. Bezbednost bila i ostala krhka na severu. Rad vlade Ramuša Haradinaja ispod očekivanja.  Srbi u kosovskim institucijama da rešavaju probleme Srba. Albanci nemaju strategiju da otežaju Srbima, oni brinu o tome kako što više novca da zgrnu za sebe. Specijalni sud više nego potreban Kosovu, i ako će stvoriti institucionalni vakuum. Pitanje demarkacije sa Crnom Gorom odličan primer kako tehnički problem postaje politički, samo su neki od stavova koje je u emisiji „Odgovor na dogovor“ Radio Kosovske Mitrovice, izneo politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Nedžmedin Spahiu.

Spahiu kaže da je politička situacija na Kosovu neizvesna, zbog brojnih događaja koji predstoje, ali i  atentata  na Olivera Ivanovića,  za koji kaže da je jedna tužna priča. Tu su i očekivanja oko Specijalnog suda, svi se nadaju nečem dobrom, ali svi i strahuju istovremeno, kaže.

RKM: Kada očekujete da može biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine ?

Spahiu: Ne znam dokle će to trajati, i bilo je normalno da se prekine nakon ubistva Olivera Ivanovića. To je bilo na zahtev srpske delegacije, ali  da sam ja vodio kosovsku delegciju, ja bih isto zatražio da se prekine. Ne bi imalo smisla da pred jednim tako tužnim događajem, se održavaju pregovori. To ne znači da ne treba da se nastave. Život ide dalje, i treba da se nastavi. Dobro je da je kosovska vlada odala počast Oliveru Ivanoviču minutom ćutanja,ali i Beograd i Priština moraju ići dalje. Dosadašnji rezultati istrage kako teku zabrinut sam, to je zbog neprofesionalnosit kosovskih institiucija, kosovske policije, posebno na severu koja je pretežno sačinjena od Srba, ali sam očekivao da budu profesionalniji i efikasniji. Prošlo je dosta vremena do sada je trebalo da bude nešto saopšteno javnosti, o toku istrage. Obelodanjivanje detalja atentata znači mnogo za pozitivan razvoj situacije na severu Kosova, i regionu uopšte i zato je potrebna saradnja kosovske i srpske vlade. Svi oni koji nisu umešani u atentat na Olivera Ivanovića  trebalo da budu zainteresovani da se to reši što pre, a to bi jako pozitivno uticalo na sve.

RKM: Da li mislite da je bezbednost pogoršana ?

Spahiu: Ne mislim da je pogoršana bezbednost ona je takva kakve je bila. Bila je krhka i zato se desilo šta se desilo, i mislim da je to jedna tragična stvar, i nadamo se da ne ide na gore, već na bolje.  Sam atentat znači mnogo, ne samo gubitak ljudskog života i jednog vrhunskog političara, već je i loša slika za Kosovo, region.

RKM: Kako komentarišete 120 dana rade vlade Kosova ?

Spahiu: Rad nove vlade je ispod očekivanja. Ramuš Haradinaj je dinamičan i nadao sam se da će on krenuti neke poslove koji su do sada dosta „lešinarski“ vođeni, ali ipak on ne uspeva i ispod očekivanja je u odnosu na pre 12 godina kada je bio premijer .

RKM: Zašto još nije došlo do formiranja Zajednice srpskih opština  (ZSO) ?

Spahiu: Do formiranja ZSO nije došlo zbog svega što se zbivalo na kosovskoj političkoj sceni, problema oko formiranja vlade, i zbog toga što sami mentori kosovske vlade, ambasade Kvinte , nisu bili dorečeni do kraja, kako će se to završiti i šta treba da se uradi, tako da su oni bili u nedoumici koja šteti pregovorima, odnosno popravljanju stanja na terenu. Da vas podsetim da to nije jedini dogovor koji nije sproveden u delo, jer ima puno dogovora i obećanja koje je srpska vlada napravila i nije ispunila, kao na primer  priznanje diploma.

RKM: Kosovo čak  ne priznaje srpske pasoše koje Srbija izdaje za svoje građane na Kosovu što stvara brojne probleme onima koji ih poseduju?

Spahiu: Što se tiče pasoša oni moraju priznati.  Kosovskim ustavom je dozvoljeno dvojno državljanstvo i Ahtisarijevim planom, svi građani Kosova koji su hteli zadržati srpsko državljanstvo to im je omogućeno, a to se misli prvenstveno na kosovske Srbe ali i na druge građane koji su želeli da zadrže srpsko državljanstvo. Ne zaboravimo da se srpski nacionalni izbori održavaju na Kosovu.

Srbi su i u parlamentu i ministarstvima i treba da rešavaju sve te stvari. Kosovska vlada je prenatrpana ministrima i zamenicima ministara. To je najveća vlada na svetu, što je za svaku kritiku. Kako jedna vlada može da ima više od 100 ministara  i zamenika ministara,  i više od 500 savetnika, vlada od 600 ljudi, to ni Kina nema.

Ljudi koji vode Kosovo nemaju razuman odnos prema građanima, prema onima od kojih dobijaju plate. Ali što se problema srpske zajednice tiče, tu su zamenik premijera, potpredsednik parlamenta, ministri, zamenici ministra, ministar za lokalnu samopupravu, za povratak i zajednice, oni bi trebalo da se trude da se ti problemi efikasno reše. Nemojte da mislite da postoji neka nacionalna strategija da neko u Prištini misli  kako da  zezne Srbe. Toga nema, oni nemaju vremena za to, jer su  prvenstveno preokupirani time kako da kradu što više novca, da budu što više obogaćeni. To im je prva pomisao, a to da misle kako da otežaju život Srbima zbog etničkih razloga, to je samo imaginacija Srba, da im nedaće koje imaju zadaju Albanci.  Oni su u pravu da se radi o Vladi koja nije privržena građanima da reši njihove probleme, ali ne da je protiv Srba upućena.

RKM: Šta očekujete od novog pregovarača Kosova Avnija Arifija ?

Spahiu: Od novog pregovarača ne očekujem ništa naročito. Oni koji odlučuju u pregovorima su međunarodna zajednica  i Beograd,  i Kosovo  će slediti ono što se oni budu dogovorili.

RKM: Kakva su vaša očekivanja  od početka rada Specijalnog suda na Kosovu ?

Spahiu: Specijalni sud je nešto što je Kosovu više nego potrebno. Očekujem da osumnjičeni za ratne i posleratne zločine budu lišeni slobode, i da kosovska politička scena udahne. Kako će nakon toga oni koju budu došli do  izražaja na kosovskoj političkoj sceni to ćemo videti, a to će zavisiti ne samo od naroda na Kosovu, već i od postupka naših partnera, saveznika, pre svega, Amerike, Nemačke, Engleske, Francuske, Italije. Tu će se pojaviti vakuum u kosovskim institucijama,ko će doći na nova mesta u vakuuima koji će se stvoriti, odlučiće partneri Kosova, velike zemlje, ambasade velikih sila, a to će preusmeriti dalji razvoj društva na Kosovu.

RKM: Vidite li mogućnost usvajanja sporazuma o demarkaciji sa Crnog Gorom ?

Spahiu: Ne vidim neku perspektivu, jer od jednog  tehničkog problema nastao je jedan  politički problem. Nije bio politički problem, jer je politički stav Kosova, Crne Gore i međunarodne zajednice, kad kažem Kosova mislim na stav pozicije i opozicije, jeste da to bude granica po ustavu 1974. godine. Granica koja postoji, između Republike Crne Gore i Republike Srbije, odnos Socijalističke autonomne pokrajine Kosovo, da ta granica postane državna granica.  U tome su se složili svi. I  onda kada je trebalo da se obeleži granica, državna delegacija Kosova je bila potpuno neozbiljna i onda je došlo do problema  između vlasti i opozicije, da li je granica na Čakoru ili Kućištu, što je jedna tehnička stvar, koja je postala politički problem. Taj politički problem je došao do te mere da sada ne vidim način kako će se on rešiti budući da je parlament Crne Gore ratifikovao to, videćemo kako će se to razvijati, ali  mislim da je to jasan primer kako tehnički problem postaje politički problem.

 

Comments

Pročitaj još