Đurić: Dekada ohrabrenja za separatističke pokrete

Ono što su sponzori kosovske nezavisnosti nazvali jedinstvenim slučajem zapravo je postalo inspiracija mnogima koji veruju da posezanjem za jednostranim aktima ili nasiljem mogu da na teritorijama suverenih država stvaraju nove pseudodržavne tvorevine, rekao je povodom 10-godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova Marko Đurić.
O dometima, problemima koji nisu rešeni, i novima koji su priznanjem kosovske nezavisnosti nastali, govorio je direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić. On se javnosti, svetskoj i domaćoj, obratio i preko društvenih mreža.
“Na desetogodišnjicu jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, zapravo obeležavamo deset godina od rušenja sistema međunarodnog prava i principa suverenosti država”, istakao je Đurić.
Naveo je da je protekla dekada bila “dekada ohrabrenja za separatističke pokrete koji su počeli da se bude širom sveta, i to će nastaviti da čine pozivajći se na slučaj samoproglašenog Kosova”.
“Ono što su sponzori kosovske nezavisnosti nazvali jedinstvenim slučajem zapravo je postalo inspiracija mnogima koji veruju da posezanjem za jednostranim aktima ili nasiljem mogu da na teritorijama suverenih država stvaraju nove pseudodržavne tvorevine”, rekao je Đurić.
Izvor: RTS

Comments