Brnabić: Gabrijel nije doneo nikakav dokument

Posle izjave šefa nemačke diplomatije Zigmara Gabrijela da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU, premijerka Ana Brnabić rekla je da Gabrijel nije doneo nikakav dokument i istakla da je pravno obavezujući sporazum isključivo u nadležnosti Beograda.

Brnabić je rekla  da je Gabrijel njih pitao “kakav je plan za budući dijalog Beograda i Prištine”.

“Nije tačno, on nije doneo nikakav dokument, razgovarali smo između ostalog o dijalogu Beograda i Prištine i dugoročnoj normalizaciji odnosa”, rekla je Brnabić novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Istakla je da bi bilo besmisleno da Gabrijel donosi bilo kakav dokument kada Beograd o tome razgovara sa Prištinom.

“To je stvar Beograda i Prištine i nema potrebe da bilo ko donosi dokument u Srbiju. To zavisi samo od Beograda, oni mogu da nas pitaju kakvi su nam planovi, ali to zavisi samo od nas”, rekla je premijerka.

Za Srbiju je, kako kaže, neprihvatljiva nezavisnost KiM. Premijerka je rekla i da je pogrešno preneta izjava Gabrijela u Prištini da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

Pojasnila je da je Gabrijel govorio figurativno da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova.

“To je njegovo mišljenje, on je ministar spoljnih poslova zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova, ali postoji pet zemalja članica koje to nisu. Srbija ne mora i neće”, naglasila je Brnabić.

Podsetila je da je Beograd posvećen dijalogu i da je sa naše strane u potpunosti implementirano sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je ostao samo energetski sporazum, ali da se i na tome radi.

“Priština nije uradila nijedan korak, te kao predsednica vlade pitam zemlje EU i one koji su priznali Kosovo – šta je sa Briselskim sporazumom i zašto i dalje razgovaramo o odgovornosti Beograda koji je pokazao da je najodgovorniji u regionu”, poručila je Brnabić.

Gabrijel je u Prištini, kako je juče preneo Rojters, rekao da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

 

Izvor : RTS

Foto : Tanjug

Comments