• Početna>
  • Vesti>

Opštine iz centralne Srbije da brinu o opštinama na KiM

Opštine i gradovi centralne Srbije uključiće se u pružanje pomoći i podrške opštinama na Kosovu i Metohiji u kojima pretežno živi srpsko stanovništvo, najavljeno je na današnjem okruglom stolu u Nišu u okviru “unutrašnjeg dijaloga” o Kosovu.

Skupu su prisustvovali gradonačelnici i predsednici opština iz svih delova Srbije, a direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić je rekao da lokalne samouprave treba da nose deo tereta i odgovornosti za državnu i nacionalnu politiku.

“Mislim da smo se ovde u Nišu dogovorili da svaku od 10 srpskih opština na Kosovu i Metohiji, uzme po 10 opština iz Centralne Srbije pod brigu i zaštitu. Na taj način uključićemo i jedinice lokalne samouprava sa teritorije cele zemlje u borbu za očuvanje našeg naroda na Kosovu”, izjavio je Djurić.

Po njegovim rečima, ne radi se samo o podršci u novcu i prioritet nije novac.

“Potrebno je da se organizujemo i individualno pomognemo opštinama onoliko koliko možemo. Nekada je to poseta, nekada tako što ćemo naći privrednike iz lokalnih opština koje će stipendirati srpsku decu na Kosovu”, rekao je Djurić.

Naveo je da su opštine sa severa Srbije su za nekoliko nedelja prikupile čak 60 šlepera pomoći Srbima na Kosovu.

Ministar uprave Branko Ružić kazao je da jačanjem saradnje opština jača i osećaj sigurnosti Srba na Kosovu.

“Time pokazujemo da 150.000 naših sunarodnika na Kosovu imaju podršku i zaštitu, zavredjuju pažnju i život dostojan 21. veku”, rekao je on.

Ružić je podsetio da Srbija danas svoj uticaj na Kosovu i Metohiji realizuje i kroz 29 privremenih opštinskih organa čijim očuvanjem održava ustavno-pravni poredak Srbije.

Ružić je podseti da je danas 1.760. dan od postizanja dogovor u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština, odnosno 1.760. dan neispunjenih obaveza Prištine.

“Priština je učinila sve da do formiranja ZSO ne dodje i neprestano podgreva strah Albanaca da se radi o pokušaju stvaranja nečega što bi ličilo na Republiku Srpsku. To je sasvim neosnovan strah jer dobrobit jedne zajednice na Kosovu, po sistemu spojenih sudova znači dobrobit svih gradjana”, izjavio je Ružić.

Predstavnici opština i gradova izrazili su spremnost da pomognu opštinama na Kosovu, a čuli su se različiti predlozi od toga da opštine treba da izdvoje po tri miliona dinara do toga da treba da stipendiraju srpsku decu iz pokrajine.

Načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski je predložila izgradnju stanova i obezbedjivanje posla na Kosovu da bi se tamo doseljavali mladi ljudi iz Srbije.

Okrugli sto u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu održan je u zgradi niškog Univerziteta, a organizovali su ga Stalna konferencija gradova i opština, radna grupa Vlade Srbije za podršku unutrašnjem dijalogu i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Comments

Pročitaj još