• Početna>
  • Vesti>

Imovina od javnog značaja u vlasništvu Opštine Gračanica

Odbornici Skupštine opštine Gračanica jednoglasno su usvojili predlog Odluke da se jedanaest parcela ukupne površine 160.000 m2 proglase imovinom od javnog interesa.

Parcele su u vlasništvu bivših društvenih preduzeća, kojim upravlja Agencija za privatizaciju Kosova. Na parcelame se nalaze obrazovne, kulturne i zdravstvene institucije, a ovom odlukom pokrenut je proces vraćanja u vlasništvo opštine Gračanica.

Kako je navedeno u saopštenju,razmatranje i usvajanje Odluke o proglašenju imovine od opšteg javnog interesa bila je glavna tačka prve vanredne sednice Skupštine opštine Gračanica koju je odbornicima obrazložio direktor katastra Saša Sekulić.

„Došli smo na ideju da parcele i objekte koji su od suštinskog, vitalnog i opšteg interesa za sve stanovnike opštine Gračanica pokušamo da zaštitimo od procesa privatizacije i da u dogovoru sa centralnim institucijama i Agencijom za privatizaciju pokušamo da uvrstimo kao vlasništvo opštine Gračanica“, kazao je Sekulić.

Na sednici je pokrenuta tema i nerešenog statusa kuća u Novom Badovcu i druge imovine na teritoriji opštine Gračanica. Uz obrazloženje da to nije predmet rasprave današnje sednice, direktor katastra Saša Sekulić je istakao da će se o tome raspravljati na nekoj od narednih sednica SO Gračanica.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je u izjavi nakon sednice Skupštine opštine Gračanica pozdravio odluku o proglašenju imovine od opšteg javnog interesa, rekavši da očekuje trajno rešenje za imovinu na kojoj se nalaze obrazovne, kulturne i zdravstvene institucije.

„Postoji imovina od javnog značaja kojom upravlja Agencija za privatizaciju. Važno je da ta imovina ostane u vlasništvu opštine Gračanica, jer su u pitanju objekti od velikoh značaja za građane, u pitanju su domovi kulture, zdravstvene i obrazovne institucije. Ovakovom odlukom problem bi trebalo da se trajno reši. Već smo imali sastanak sa Agencijom za privatizaciju i sada ova odluka treba da bude potvrđena od strane Ministarstva za lokalnu samoupravu. Nadamo se brzom odgovoru i rešavanju problema u našu korist“, rekao je Popović, navodi se u saopštenju.

Foto: Opština Gračanica

Comments

Pročitaj još