Vulin:Ne smemo dozvoliti smanjivanje UNMIK-a

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je jedna od najvećih grešaka srpske diplomatije i naše vlasti uopšte napravljena za vreme Borisa Tadića i Vuka Jeremića uvođenjem Euleksa i sklanjanjem Unmika sa Kosova.To smo, kaže, uradili mi i to niko nije mogao da uradi bez nas.

“To je moralo da se uradi uz saglasnost Srbije i Srbija je to iz samo njoj tada poznatih razloga i ovih ljudi koji su tada bili vlasti učinila”, rekao je ministar odbrane gostujući u emisiji Novo jutro na Pink tv.

Vulin kaže i da Srbija ne sme dozvoliti nikakvo smanjivanje Umnika, jer dokle god je Umnik na KiM ma koliko slabiji nego što je bio pre dolaska Euleksa Rezolucija 12 44 još uvek efektivno deluje, a u toj rezoluciji piše da je Kosovo prostor pod privremenom upravom UN.

“Dakle status nije rešen i dokle god je tako ima nade i imamo za šta da se borimo. Ako bismo mi uradili što su uradili Tadić i Jeremić i prihvatili da UN sasvim skloni sa prostora KiM, nikakve nade nema”, istakao je Vulin.

Ukazao je da je u tom nastojanju, zahvaljujući politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sednici Saveta bezbednosti UN Srbija imala podršku Kine, Rusije i Kazahstana jer, kako je rekao, imamo odlične odnose sa njima, sjajnu političku i privrednu saradnju.

“To je politika srpske stolice, to je politika vođenja računa o našim interesima i kao što vidite daje rezulatate – imamo prijatelje”, naveo je Vulin.Govoreći o pravno – obavezujućem sporazumu koji bi trebalo da reguliše odnose Beograda i Prištine, Vulin je rekao da će pritisaka biti i da Srbija pritiske razume, ali da ih ne prihvata.

” Pritiske razumemo i poštujemo zemlje koje vrše pritiske, one su moćne i jake, ali ih ne prihvatamo. Na čelu Srbije je Aleksandar Vučić i on je jako loš sagovornik kada pokušavate da ga ucenite ili da mu nešto naredite. Uradićemo ono što je u interesu Srbije, ono što je uskladu sa našim ustavom i zakonom, da bi sačuvali naše pravo na Kosovo i Metohiju “, istakao je ministar.Pecizirao je da sve što Srbija radi nije ni zbog evropskog puta, ni zbog, kako je rekao, bilo kakve EU, već zato što je to u našem interesu i u interesu Srba koji žive na KiM, te budućnosti nas i naše dece.

“Što se EU tiče, sjajno je što nam kažu šta žele. Vrlo često menjaju i mišljenja, pa danas žele jedno,sutra drugo, ali i tamo vladaju političari koji se biraju na nekim izborima, pa danas jesu, a sutra nisu”, rekao je Vulin.Dodao je da i u EU postoje različite opcije – koje se protiv proširenje, misle da se ono treba nastaviti ili pod određenim uslovima.

“Hvala na tome što nam je rečeno 2025. ali mi politiku vodimo kako mislimo da Srbima odgovara”, kazao je Vulin i dodao da sve što će Srbija uraditi biće u interesu države i sa ciljem da sačuvamo KiM.

“Postoji očigledno i snažno jezgro zemalja koje su sada na svom primeru videli šta znači secesija”, rekao je Vulin, dodajući da su Španci to videli i zauzeli čvrst stav o separatizmu.

Kako je rekao, nužno je zaustaviti stvaranje “velike Albanije” na Kosovu i Metohiji, podsetivši na nedavnu izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija da će “velika Albanija” doći do Niša.

”Velika Albanija mora da bude zaustavljena i mora da bude zaustavljena na dobrobit svih balkanskih naroda. Ekspanzionizam, širenje teritorija, politika krvi i tla, otimanja – to je politika Velike Albanije”, istakao je Vulin.

Takođe je osudio što Albanija i albanski predstavnici u okolnim zemljama nisu kritikovali Veseljija zbog ove izjave.

 

 

Comments

Pročitaj još