• Početna>
  • Vesti>

Opština Severna MItrovica i NVO “Help” iz Nemačka pomažu male preduzetnike iz Kosovske Mitrovice

 

Opština Severna Mitrovica u saradnji sa nemačkom nevladinom organizacijom „Help” raspisala je konkurs za dodelu bespovratnih grantova  građanima opštine Severna Mitrovica.

Pravo da konkurišu imaju svi punoletni građani Opštine Severna Mitrovica koji imaju nameru  da započnu sopstveni posao u privatnom sektoru, odnosno već poseduju malo preduzeće, rekao je na današnjem informativnom sastanku u Kosovskoj MItrovici Rezart Šalja iz nemačke organizacije “Help”.

“Imamo dvadeset donacija za Opštinu Severna MItrovica, od po 2000 evra, od kojih će odabrani preduzetnici morati da uplate 15%. Donacije se dele u opremi. Potrebno je da, oni koji planiraju da konkurišu poseduju kosovsku ličnu kartu i da budu sa teritorije Opštine Severna Mitrovica. Pravo da konkurišu imaju i građani iz drugih opština, ali pod uslovom da njihovo preduzeće posluje u Mitrovici”, objašnjava Šalja.

Pravo da konkurišu imaju preduzeća koja se bave pružanjem zanatskih i ugostiteljskih usluga.

“Pravo imaju skoro svi – frizeri,  krojači, gastronomi, knjigovođe. Na grantove nemaju pravo preduzeća versko-političkog karaktera, preduzeća koja na direktan ili indirektan način predstavljaju opasnost za okolinu, kompanije koje imaju za osnovu trgovinu na malo”, dodaje Šalja.

Građanima su danas na informativnom sastanku podeljene aplikacije koje zainteresovani mogu skinuti I sa veb-sajta organizacije “Help”.

Pored aplikacije, od dokumenata je potrebna fotokopija kosovske lične karte i fotokopija potvrde o registraciji preduzeća ukoliko ona postoji.

“Pošto popune aplikaciju, kandidati je poštom šalju za Prištinu. Kada odaberemo one koji ispunjavaju uslove, dolazimo u kućnu posetu, ako građanin konkuriše za start-up sredstva, odnosno u obilazak preduzeća, ukoliko je konkurent već mali preduzetnik”, kaže Šalja.

Rok za apliciranje je 9. mart ove godine.

Prvom informativnom razgovoru prisustvovao je veliki broj građana.

Ovim povodom, biće organizovan još jedan sastanak informativnog karaktera,  15. februara, u 14h, u prostorijama EU Info Centra.

Opština Severna Mitrovice je zasad jedina opština na severu Kosova i Metohije koja je uspostavila ovu vrstu saradnje sa organizacijom “Help”.

Comments

Pročitaj još