Kosovo 10 godina kasnije: Ne žive bolje ni Srbi ni Albanci

Na Kosovu se danas ne živi bolje, nego što je to bio slučaj 2008. godine kada je jednostrano proglašena nezavisnost; integracija Severa neodrživa je na način na koji se trenutno sprovodi; Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes – poruke su sa debate “Drustveno-politički tokovi na Kosovu 2008-2018” održane sinoć u Mitrovičkom društvenom klubu (MSC). Govorili su Špetim Gaši iz Saveta za inkluzivno upravljanje i novinar Zeljko Tvrdišić. Iako nisu optimisti da će se u narednim godinama poboljšati kvalitet života građana na Kosovu, ne očekuju da će u narednom periodu biti većih tenzija među zajednicama.

“Albanci na Kosovu danas žive u realnosti. Ništa se nije promenilo od 2008. godine, nezaposlenost je i dalje 35 procenata, društveni bruto proizvod ne raste, ne postoji kvalitetna administracija,” smatra Špetim Gaši.

Govoreći o odnosima Srba i Albanaca u 2018., Gaši tvrdi da su oni bolji nego što su bili pre deset godina, ali i da je pomirenje proces za koji je potrebno vreme.

“Mislim da Srbi i Albanci moraju da se dogovore, da Albanci nađu način da Kosovo bude država i za Srbe,” kaže on.

Sa druge strane, o odnosima Srba i Albanaca, Željko Tvrdišić navodi:

“Srbi i Albanci sarađuju onoliko koliko im je interes.”

Srba sve manje u urbanim sredinama, promene na Severu vidljive od 2013.

Tvrdišić je govorio i o iseljavanju Srba u proteklih deset godina:

“Srba je sve manje u urbanim sredinama. Nisam siguran da ima više Srba u Prištini nego što ih je bilo 2008, ne mislim da ih u Prizrenu ima više nego što je bilo ranije. I to je problem, sve manje je Srba na Kosovu.”

Smatra i da su promene na Severu Kosova počele da se dešavaju 2013. godine nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, ali se, ocenjuje, kvalitet života građana, čak i pogoršao.

“Ono što su problemi poslednjih godina je visok stepen nezaposlenosti i siromaštva. Ne vidim način na koji će se to brzo rešiti, trebaće dosta vremena,” navodi Tvrdišić.

Integracija Severa neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi

Govoreći o Briselskom procesu, panelisti su se složili da je integracija Severa u kosovsko društvo “neodrživa na način na koji se trenutno sprovodi”.

“Ja mislim da nije održiva ova integracija na način na koji je izvedeno do sada. Imali smo izbore i gradonačelnike, ali nema administracije koja može normalno da funkcioniše,” kaže Gaši.

Učesnici debate govorili su i o početku rada Specijalnog suda za zločine “Oslobodilačke vojske Kosova”, kao i o očekivanjima kada je u pitanju potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u procesu evropskih integracija Srbije.

Izvor: Kossev

Comments