• Početna>
  • Vesti>

Uručene nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije: Izuzetna Vukova nagrada za prizrensku bogosloviju

Na svečanosti u Predsedništvu Srbije uručene su u utorak Vukove nagrade Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za 2017. godinu. Ova nagrada uručuje se za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji i na srpskom kulturnom prostoru. Jedna od njih pripala je i prizrenskoj bogosloviji “Sveti Kirilo i Metodije”. Vukovu izuzetnu nagradu primio je vladika raško-prizrenski Teodosije i vršilac dužnosti rektora Bogoslovije.

Ajdačić: 170 godina od Vukove pobede

“Danas nagradu uručujemo po 54. put za protekle 62 godine, koliko Kulturno-prosvetna zajednica Srbije egzistira. Često uz teškoće, urađeno je mnogo toga da bi kultura u najširem i najsvetlije smislu bila prisutna i važna u svakom kutku Srbije,” kazao je generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Živorad Ajdačić.

“U prethodnoj godini navršilo se od 170 godina od značajne 1847. godine – Vukove pobede u kojoj je konačno dokazao da je srpski narodni jezik jedini prvak – jezik Srba,” podsetio je navodeći da su te godine objavljene četiri ključne knjige – Vukov prevod novog zaveta na srpski jezik, “Rat za srpski jezik i rukopis”, “Pesme Branka Radičevića” i “Gorski vjenac”.

Vukosavljević: Vuk izneo draguje srpske epske narodne tradicije

Vuk Stefanović Karadžić je na već situ i bogatu trpezu evropske kulture izneo dragulje srpske epske narodne tradicije i takvo blago je zagrcnulo čak i veličine kao što su i Gete i braća Grim. Vuk je u svom velikom radu između ostalog otkrio i svetu predstavio veliki značaj srpske epske narodne poezije – kazao je ministar kulture i informisanja Vlade Srbije, Vladan Vukosavljević.

Vladika Teodosije: Podstrek za profesore, bogoslove i sve Srbe

Vladika Teodosije komentarisao je odluku o dodeli nagrade prizrenskoj bogosloviji nakon što je u javnosti i saopšteno ko su dobitnici.

“To je veliki podstrek, ne samo za profesore i bogoslove koji danas žive i rade u našoj bogosloviji, već za sve Srbe koji žive i opstaju u ovim našim vremenima, po mnogo čemu najlošijim vremenima za život i ostanak Srba na KiM-u” – kazao je episkop raško-prizrenski i vršilac dužnosti rektora Bogoslovije, vladika Teodosije, za radio Slovoljubve.

Ovo je drugi put da je nagrada dodeljena predstavnicima Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. Prvi put je to učinjeno 2009. godine – kada je nagradu dobila igumanija manastira Pećka Patrijaršija, mati Fevronija. 

Izvor:Kossev

Comments

Pročitaj još