Mogerini: Vučić i Tači pokrenuli novu fazu dijaloga, nada za ZSO

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je utorak u Strazburu izjavila da je “ohrabrena činjenicom” da su predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači – “pre nekoliko meseci pokrenuli novu fazu ka normalizaciji odnosa” i izrazila uverenje da se “to može ostvariti uspešno ako bude volje i političkog vođstva i podrške obe strane”. Posle predstavljanja Strategije za Zapadni Balkan u Evropskom parlamentu, Mogerini je time odgovorila na pitanje “da li Srbija mora da prizna Kosovo pre nego što uđe u članstvo EU kako bi se mogle privoleti da to učine i članice EU koje ne priznaju Kosovo”.

Ona je istakla da je “budući dijalog Srbije i Kosova od apsolutno suštinske važnosti, i to najpre suštinski za Srbiju i Kosovo, ne samo u smislu njihovih odnosa, već i za region i njihove perspektive u odnosu na Evropsku uniju”.

Visoka predstavnica EU je naglasila da, kada je u pitanju dijalog o normalizaciji odnosa, Beograd i Priština “dobro rade, a EU dobro radi s njima”.

Novinari u Briselu, koji su direktno pratili izlaganja Federike Mogerini i evropskog komesara, Johanesa Hana, u Strazburu neočekivano su bili uskraćeni za mogućnost da im postave pitanja, ali su zato visoki saradnici Mogerinijeve i Hana dali dodatna objašnjenja same strategije i pokrenutih tema.

Na pitanje kako ispuniti uslov da se reše granični sporovi ako Srbija postizanjem sporazuma o normalizaciji s Prištinom ne bi morala da prizna nezavisnost Kosova, jedan od visokih zvaničnika EU odgovorio je da je “stav i rečnik u strategiji više nego jasan”, a to je da – “sporovi moraju biti bilateralno rešeni, što je politička i tehnička poruka”.

On je dodao da “tamo gde je to zatraženo, Evropska unija pruža usluge dobre volje”.

Na pitanje agencija Beta na koji način i ko može jamčiti da Srbija neće biti zakočena na putu ka članstvu u EU ako sklopi traženi sporazum o normalizaciji odnosa s Prištinom, a tamošnje vlasti to ne budu htele da sprovedu – rečeno je da je “veoma jasno da obe strane moraju sprovesti dogovoreno”, uz opasku da je dosad više dogovora u dijalogu Beograd-Priština sprovedeno, ali da jeste ostao da se primeni i dogovor o Zajednici srpskih opština.

“Mi nastavljamo da radimo na primeni ovog sporazuma, dve strane će se ponovo naći i veoma, veoma je jasno da obe strane moraju sprovesti ono što je dogovoreno,” naveli su saradnici Mogerinijeve i Hana.

“Visoka predstavnica EU se dogovorila s dvojicom predsednika prošlog jula da zajedno delaju na pokretanju nove faze dijaloga o normalizaciji, to još nije vidljivo, mada se kontakti nastavljaju i mi se nadamo, kako je navela i visoka predstavnica Mogerini, da ćemo pre završetka njenog mandata imati rezultat i rešenje,” rekli su zvaničnici EU.

 

Izvor Beta

Comments