• Početna>
  • Vesti>

Gutereš: Nazadovanje u ključnim oblastima na Kosovu, najmanji broj povratnika od 2000.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je kritikovao vlasti u Prištini u svom najnovijem izveštaju, navodeći da su “nazadovali” procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za zločine OVK i demarkaciju sa Crnom Gorom. Gutereš je, kao jedan od najvažnijih događaja u protekla tri meseca, izdvojio ubistvo Olivera Ivanovića. Tokom 2017. godine na Kosovo se vratilo 498 osoba, odnosno najmanje od 2000. godine, naveo je šef UN-a.

“Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona,” naveo je Gutereš u izveštaju u koji je imao uvid Internet portal RTS-a.

Guterešove kritike odnose se na tri neuspešna pokušaja 43 poslanika kosovskog parlamenta da, uz, kako to navodi RTS, podršku kosovskog predsednika Hašima Tačija, kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija – obore zakon o Specijalnom sudu, koji će pod okriljem Evropske unije suditi pripadnicima bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Prve optužnice ovog suda očekuju se sredinom februara, dodaje RTS i navodi da prištinski mediji spekulišu da bi se iza rešetaka prvi mogli naći brat kosovskog premijera Daut Haradinaj i jedan od osnivača OVK Azem Sulja.

“Formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva je ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podrži vladavinu prava,” naveo je Gutereš.

Kao drugi ključni događaj u prethodna tri meseca, šef UN-a naveo je ubistvo jednog od nekada najuticajnijeg lidera Srba sa Severa, Olivera Ivanovića, navodeći da je ovo ubistvo izazvalo “šok i bes” na Kosovu i u širem regionu.

“Brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni su faktori za održanje momentuma ka trajnom miru. Pozdravljam uzdržanost političkih lidera posle ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče raspirivanje političkih tenzija,” naveo je.

Šef Ujedinjenih nacija upozorio je, posle dugo vremena, i na sporost procesa povratka prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti.

Sednica Saveta bezbednosti o Kosovu zakazana je za 17. februar.

Izvor: KoSSev/RTS

Comments

Pročitaj još