Priština ukinula zabranu vožnje automobila

Opština Priština ukinula je zabranu vožnje automobila kroz centar grada, jer je utvrđeno da se kvalitet vazduha poboljšao.
Odluka je doneta jer je međunarodni Indeks kvaliteta vazduha (AQI) manji od 61.
Raspon tog indeksa koji varira od zemlje do zemlje, je od nule – “Izvanredno”, do iznad 300 – “Teško zagađenje” ili “Opasno po zdravlje”.
Indeks u rasponu 51-100 uglavnom označava “Umereno zagađenje”, uz napomenu da bi “preosetljivi pojedinci i oboleli trebalo da smanje aktivnost napolju”.
Opština je zahvalila građanima što su dva dana poštovali zabranu vožnje automobila kroz centar.
U Prištini je u sredu počelo ograničavanje saobraćaja zbog alarmantnog zagađenja vazduha koje je glavni grad Kosova uvrstilo među najzagađenije na svetu.
Dva dana su bez ograničenja u centar mogla samo vozila gradskog prevoza, hitne pomoći, Policije i Bezbednosnih snaga Kosova, Kfora, druga službena vozila, licencirani taksiji i vozila za prevoz osoba sa posebnim potrebama.
U autobusima javnog preduzeća Gradski prevoz je bio besplatan, a troškove je pokrila Vlada Kosova.
Pprotest je organizovan zbog zagađenja vazduha, a Skupština Kosova je na vanrednoj sednici usvojila dokument u kojem se navodi da zaštita životne sredine mora da bude prioritet Kosova.
Od Vlade se zahteva da preispita Strategiju zaštite životne sredine i da preduzme konkretne mere za poboljšavanje stanja.
Od institucija Kosova se zahteva striktno poštovanje propisa o zaštiti životne sredine.
Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još