Jedinstvo obeležilo 73 godine postojanja

Prištinski nedeljnik “Jedinstvo“ danas je u Kosovskoj Mitrovici proslavio 73  godine postojanja.

Direktor novinsko – izdavačkog Javnog preduzeća (NIJP) Panorama u okviru koga posluje list “Jedinstvo” Svetozar Vlahović istakao je na proslavi godišnjice, da Jedinstvo ne pripada nikome pojedinačno, da ono nije čak niie ni vlasništvo  onih koji u njemu pišu decenijama, već da Jedinstvo pripada isključivo  njegovim čitaocima i da se nada da ga oni, kao takvo prepoznaju.

“Iz godine u godinu, ja kao neko ko je u Jedinstvu mnogo dugo, kao neko ko je ceo svoj život proveo na Kosovu i Metohiji,  sve sam više uveren da će se rasplet svih ovih teških situaija razrešiti onako kako odgovara istini i pravdi”, rekao je Vlahović i dodao da je država pokazala brigu za ovaj list, za ljude koji u njemu rade kao i za ceo srpski rod na ovom prostoru.

Glavni urednik lista Rada Komazec istakla je pozdravljjući prisutne da . je Jedinstvo oduvek bilo okrenuto običnom čoveku i njegovom životu.

“Jedinstvo  i danas ulaže novinarske naporie da se zabeleži život i uhvati svaki burni događaj na ovim našim prostorima. Istovremeno, odupiremo se tabloidizaciji i senzacionalizmu u novinarstvu, koje je, nažalost, trend.  Okruženi digitalnom tehnologijom i zasuti informacijama, ljudi i danas prepoznnaju vrednosti i zato veruju Jedinstvu”, rekla je Komazec.

Narodni poslanik i predsednik Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije Mirko Krlić rekao je, čestitajući rođendan kolektivu lista,  da  je poseban značaj Jedinstva što su u njegovoj redakciji stasavala neka od najcenjenijih pera današnje srpske poezije.

“Veliki Matija Bećković je rekao  da je Kosovo odavno u nadležnosti poezije. Najveći kosovski vitezovi danas su pesnici, književnici i književni kritičari. U Jedinstvu mladi novinari započinju karijeru a završavaju je kao najveći književnici.  To je rezultat osećaja  posla kojkim se oni bave i time dižu ogromnu kulturnu vertikalu kompletnom srpskom narodu”, istakao je Krlić.

 

Jedinstvo je pre pet godina, ustanovilo nagradu za hrabro i istinito izveštavanje  “Mirko Čupić”koja j je ove godine pripala novinaru Prvog kanala  ruske državne televizije  Jevgeniju Aleksandroviču Baranovu, koji je autor na stotine televizijskih reportaža i emisija  o životu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Nagrada će Baranovu biti uručena u janurau.

Prvi broj Jedinstva izašao je na današnji dan 1944. godine.

Comments

Pročitaj još