• Početna>
  • Vesti>

Rudarsko-metalurski kombinat “Trepča” danas obeležava 90 godina postojanja i rada

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić je zaposlenima u RMHK “Trepča” poručio da će u Vladi Srbije imati trajnog i odanog saveznika u nastojanjima da taj kombinat bude sačuvan, a u srpskim predstavnicima čvrstog branioca svojih interesa i prava na Kosovu i Metohiji.

“U našoj državi 90 godina može da opstaje i traje samo nešto što je na čvrstim temeljima sazdano i nešto što je stručno i s ljubavlju gradjeno i vodjeno. Trepča je bila jača od ratnih vihora i političkih nestabilnosti i ekonomskih kriza. Branili smo je onako kako Srbin brani svoju kuću bez odstupanja i ne razmišljajući o predaji“, rekao je Djurić.

On je dodao da su u toj borbi oružje bili politički i pravno ekonomski argumenti  ali „naša glavna snaga bili su jedinstvo i sloga“.

„Uspeli smo da zaustavimo pokušaje da nam se otme ono što je bez ikakve dileme naše zato što smo nastupali složno kao vojska boreći se za ono bez čega nam opstanka nema a to je Trepča“, naglasio je Djurić zapitavši se kakva bi u suprtonom bila prestpektiva naroda na ovim prostorima.
“Koliko srpskih porodica bi ostalo bez hleba i koliko srpskih ognjišta bi se ugasilo? Naša snaga meri se vrednošću onoga što branimo, a vrednost Trepče ne da se iskazati samo brojevima, jer ‘Trepča’ je za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje”, rekao je Đurić i dodao da se “naša snaga meri vrednošću onoga što branimo a vrednost Trepče neda se iskazati samo brojevima jer je Trepča za ljude ovde i nacionalno i vrednosno i identitetsko pitanje”.

„Nadživeće Trepča i političko pravni provizorijum u kojem je prinudjena da opstane poslednjih godina. Za deset godina ući će u drugi vek postojanja. Sve srpske tapije na Kosovu i Metohiji mere se vekovima neka tako bude i sa Trepčom i da stotu godišnjicu dočekamo dišući slobodno”, poručio je okupljenima Djurić uz pozdrav “Živela Srbija”.

“I pored stalnih ekonomskih i političkih pritisaka, cilj menadžmenta i zaposlenih Trepče je, kako je rekao generalni direktor Jovan Dimkić, bio da se očuvaju ljudski i tehnološki resursi. U tome je, u poslednjoj deceniji presudnu ulogu imala Vlada Republike Srbije bez čije pomoći kao I jedinstva zaposlenih ovaj kombinat ne bi imao budućnost”, rekao je Jovan Dimkić, generalni direktor RMHK “Trepča”.
Generalni direktor Kombinata Jovan Dimkić istakao je da je Kosovo i Metohija izuzetno bogato rudama, a posebno lokalitet u okolini Trepče, te podsetio da je upravo zbog toga mnogima “Trepča” ‘zapala za oko’.
“Trepča” je bila i ostala glavni oslonac razvoja pokrajine KiM kroz vreme, kazao je Dimkić i istakao da su “Trepčini” proizvodi poznati i dalje širom sveta.
Na proslavi su dodeljene svečane plakete zahvalnosti Kombinata predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, patrijarhu Irineju, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i porodici srpskog tenisera Novaka Đokovića.

U ime predsednika Srbije, plaketu je primio direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, dok je u ime patrijarha Irineja svečanu plaketu primio vladika Teodosije.
Učesnicima svečanosti pročitana su pisma predsednika Srbije, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja, porodice Karađorđević, a srpski teniser Novak Đoković, koji je počasni građanin Zvečana, obratio se učesnicima skupa preko video linka i čestitao jubilej zaposlenima u Trepči i poželeo im uspeha u daljem radu i životu još jednom istakavši da će zarad svog porekla uvek biti neraskidivo vezan za ove prostore.
Povodom svečane akademije prikazan je dokumentarni film  o ovom kombinatu koji je radjen u produkciji televizije “Most”, a priredjen je i bogat kulturno umetnički program.

Foto,Kossev
 

 

Comments

Pročitaj još