• Početna>
  • Vesti>

Srpska: Ograđujemo se od izjava kosovskih političara povodom presude Mladiću

U ime srpskih ministara koji su deo vlade u Prištini želimo da se ovim saopštenjem ogradimo od bilo kakvih izjava koje su date kao reakcija ovdašnjih političara i institucija na presudu generalu Ratku Mladiću, navodi Srpska u saopštenju.

“Još snažnije odbacujemo navode u kojima se jednostrano prikazuje stradanje u toku poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji, bez navođenja činjenica o 250.000 proteranih Srba, o desetinama hiljada opustošenih srpskih domova, kao i stotinama ubijenih i otetih Srba i drugih nealbanaca.

U želji da poštujemo sve nevine žrtve, ma koje nacionalnosti bile, kao predstavnici srpskog naroda dužni smo da uvek reagujemo kada neko svesno nipodaštava srpske žrtve, jer odgovoran odnos prema prošlosti je i zalog bolje budućnosti.

Albanski lideri na Kosovu i Metohiji će steći moralno pravo da se izjašnjavaju o konceptu suočavanja sa prošlošću onda kada se poklone srpskim i drugim nealbanskim žrtvama kod „žute kuće“ i drugih fabrika bola i smrti kojima su upravljali njihovi sunarodnici.

U odnosu prema žrtvama ne sme da preovladava princip negiranja patnje drugih, i to je jedini način da na Kosovu i Metohiji dođemo do zajedničkog ljudskog viđenja nekih sramnih stranica naše zajedničke prošlosti” kaže se u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još