Kosovska Mitrovica slavi gradsku slavu Mitrovdan

Kosovska Mitrovica danas proslavlja gradsku slavu  Mitrovdan.

Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu posvećenom Svetom Velikomučeniku Dimitriju , slzužio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva  eparhije i hora Branislav Nušić.

Po yavršetku  liturgije, gradskim ulicama je prošla litija nakon čega je na glavnom gradskom trgu Šumadija,  obavljeno rezanje slavskog kolača i lomljenje slavske pogače sa zlatnikom .   Ove godine, zlatnik je pronašao mali Stefan Miailović.

U svom obraćanju vernom narodu, vladika Teodosije je rekao da nam je danas potrebno isto ono smirenje, koje je Sveti Dimitrije imao kada je postradao za Hrista.

„Da molitvama Svetog Dimitrija  i nas Gospod sačuva na ovim svetim prostorima, da i mi, poput naših svetih hodimo smireno , gledajući u sve ono vredno što je u našem rodu a  što je nama ostavljeno  da sačuvamo. Istovremeno, oči svoje podižući ka nebu, da gledamo u budućnost“, poručio je vladika Teodosije.

U ime Vlade Republike Srbije, građanima  Kosovske Mitrovice slavu je  čestitao  direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Ovde je svaki dan – dan borbe za opstanak , dan borbe za očuvanje našeg nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta , dan borbe za očuvanje naših nacionalnih i državnih institucija i zato smo u čitavoj Srbiji ponosni na ovaj grad“, rekao je Đurić.

Om je dodao da je Kosovska Mitrovica grad koji uživa poštovanje, ljubav  i poverenje čitave Srbije .

„Zato što čitava Srbija zna da se Kosovska Mitrovica, kao grad nalazi na braniku odbrane naših državnih i nacionalnih interesa“, kazao je Đurić.

On je napomenuo da dok god smo spremni da se borimo za ono što je naše, to neće biti izgubljeno niti ćemo biti poraženi.

„ A mi poručujemo, i neka to čuje cela Srbija, da smo spremni da se borimo“,dodao  je Đurić.

U ime domaćina, građanima i gostima  se obratio predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Sprić,  koji je rekao da građani Kosovske Mitrovice ostaju  istrajni na putu opstanka.

„Veliku podršku imamo od naše države, Vlade i predsednika. Verujem da ćemo svi biti ujedinjeni, složni i čvrsti jer samo tako možemo da se suočimo sa svim nedaćama i u narednom periodu“ poručio je Spirić.

Građane je pozdravio i predsednik Odbora za pomoć srpskom narodu na Kosovu i Metohiji Vlade Republike Srpske Milorad Arlov koji je, kao i prethodnih godina, na dar najmlađim Mitrovčanima doneo zlatnik sa likom Svetog Dimitrija.

Obeležavanje slave završeno je u porti hrama Svetog Dimitrija gde je postavljena slavska trpeza.

Ovo je osamnaesta godina zaredom, kako Kosovska Mitrovica obeležava Mitrovdan kao gradsku slavu .

Comments

Pročitaj još