Sudovi bi trebalo da počinu sa radom

U severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice danas bi trebalo da počnu da rade Osnovni sud i odeljenje Apelacionog suda, dogovoreni briselskim sporazumom 2015. godine.

Na čelu Osnovnog i Apelacionog suda na severu Kosovske Mitrovice biće Srbi, koji su na tu funkciju izabrani prošle nedelje. Tužilaštvo će biti u multietničkom delu grada poznatijem kao Bošnjačka mahala, a na njegovom čelu će biti Albanac.

Što se tiče etničkog broja među sudijama, na severu je devet prema osam u korist srpskih sudija, gde će se suditi za opšti kriminalitet i teška krivična dela. U odeljenju apelacije biće pet prema dva za Srbe, a u Južnoj Mitrovici 14 prema 11 u korist Albanaca. Biće po troje sudija u Leposaviću, i oni će se baviti svim materijama. U Prištini će biti četvoro srpskih sudija, a srpskih sudija ima i u drugim osnovnim sudovima južno od Mitrovice.

Od danas će građani moći da podnose žalbe i tužbe Osnovnom i Apelacionom sudu.

Zanimljivo je da će za sudove kosovskog pravosudnog sistema biti validne sve presude srpskih sudova do 16. septembra ove godine, osim kada je ta odluka donesena bez prisustva jedne od strana.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još