• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj traži međunarodnu istragu zbog “kumanovske grupe”

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da slučajem takozvane “kumanovske grupe”, treba da se pozabavi međunarodna istraga, kako bi se došlo do “pune istine”.

“Pratili smo sa pažnjom proces nakon tragičnih događaja u Kumanovu, u maju 2015. godine i izricanje kazni od strane suda u Skoplju. Pravda mora biti uspostavljena, počevši od razotkrivanja svih nejasnoća o događaju u svim njegovim dimenzijama. Međunarodna istraga bi pomogla u otkrivanju istine”, rekao je Haradinaj, a prenosi prištinski mediji.Haradinaj je dodao da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozvao na interne konsultacije ambasadora Prištine u Skoplju Iljbera Hisu, kako bi dobio objašnjenje o odluci suda.Takođe, za pojašnjenje je pozvan i makedonski ambasador u Prištini.Krivični sud u Skoplju osudio je juče sedam članova “kumanovske grupe” na doživotne kazne zatvora zbog terorizma. Ostali članovi su dobili dugogodišnje kazne. U grupi osuđenih je 16 Albanaca sa Kosova.Pripadnici “kumanovske grupe” i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom “Divo naselje”.Članovi njihovih porodica i drugi Albanci u Gnjilanu i Peći, javno su sinoć zapalili zastave Makedonije, zbog odluke pravosudnih vlasti te zemlje da osude sedmočlanu grupu Albanaca.Jučerašnja odluka makedonskog pravosuđa povod je za današnji protest u Prištini, koji će biti organizovan na trgu kod hotela “Grand”.

Organizatori protesta su istakli da se protive presudi i da žele da podignu glas “protiv represije i politički motivisanih presuda”.

 

 

 

Comments

Pročitaj još