Djurić:U novembru drugi i treći okrugli sto o Kosovu

Unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji ima za cilj da sasluša i uzme u obzir mišljenje svih građana Srbije, a na prvom okruglom stolu okupilo se više od 40 profesora prava i dekani svih pravnih fakulteta u Srbiji, od kojih smo mogli da čujemo vrlo kreativne ideje, izjavio je Marko Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije i predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji Marko Đurić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da se suzdržava od iznošenja suda o predlozima koji su se juče čuli, ali da je jako važno da sada angažujemo sav intelektualni kapacitet, jer je višemilionski albanski narod, na Kosovu i Metohiju, u Albaniji, ali i u dijaspori, jako angažovan.Odgovarajući na kritike pojedinih opozicionih stranaka, da je unutrašnji dijalog farsa, Đurić kaže da su te iste stranke decenijama ćutale i krile se iza patriotskih parola, a da im mišljenje građana o Kosovu i Metohiji nije bilo važno dok su bile na vlasti.

“Dok je Srpska napredna stranka predvodnik borbe za ostvarivanje naših prava na Kosovu i Metohiji i okuplja srpski narod, drugi beže od dijaloga i pokazuju neodgovornost prema samoj državi”, istakao je on.Na zamerke da poziv za dijalog nije upućen i strankama, kao što je upućen profesorima prava, Đurić odgovara da će se o Kosovu sa strankama razgovarati u parlamentu.

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziv za dijalog je uputio svima, a prvi su se na njega odazvali profesori prava. Mi, kao radna grupa, potrudićemo se da prisustvujemo i da uzmemo učešće i na drugim skupovima, na kojima nismo organizator”, rekao je on.Đurić je za novembar najavio intenziviranje aktivnosti oko unutrašnjeg dijaloga rekavši da će u toku ovog meseca biti održani drugi i treći okrugli sto.”Sada su nam se obratili predstavnici instituta, prvenstveno društvenih nauka i mi ćemo im pružiti podršku”, ističe on i dodaje da je napravljen internet sajt radne grupe, te da će se neki okrugli stolovi uživo prenositi.

Govoreći o nedavno održanim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, Đurić kaže da su oni pokazali akumuliranu istorijsku mudrost našeg naroda i želju za preživljavanjem u okruženju Albanaca.”Preko 90 odsto Srba je podržalo Srpsku listu jer su prepoznali da im je jedinstveni nastup prema Prištini preduslov opstanka”, ukazuje on.

Đurić dodaje da je pritisaka bilo, ali prvenstveno na ljude iz Srpske liste, da su pojedinci privođeni u prostorije kosovske bezbednosne službe, a da su neki čak otpuštani sa posla.

“Mi podržavamo samo Srpsku listu, ja se toga ne stidim, jer Srbi prema Albancima moraju da budu jedinstveni, ne sme da bude podela”, zaključio je Đurić.

Comments

Pročitaj još