• Početna>
  • Vesti>

Narodno pozorište u Prištini najavljuje dve nove premijere u decembru

 

Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici  u četvrtak,2.novembra u 13 časova u Dom kulture Gračanica organizuje konferenciju za novinare povodom početka priprema dve predstave čije se premijere očekuju tokom decembra.

“Strah i beda Trećeg rajha” je komad Bertolta Brehta koji do sada nije preveden kod nas i predstavlja njegovu srpsku praizvedbu, a bavi se problematikom nemačkog društva u periodu između Hitlerovog dolaska na vlast 1933. godine i nemačke aneksije Austrije početkom 1938. godine. Ovaj komad govori o narastanju nacizma i poniženju ljudskog bića kroz teror i društveni oportunizami i nastao je iz dokumentarnih izvora, na osnovu izjava svedoka i novinskih članaka iz pomenutog perioda. Predstavu režira poznati filmski, televizijski i pozorišni reditelj iz Beograda Slobodan Skerlić. U predstavi igraju: Igor Damnjanović, Ivana Kovačević, Bojan Stojčetović, Aleksandra Cucić, Milan Vasić, Tamara Tomanović, Nebojša Đorđević i Anika Grujić. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Tatjana Radišić, a muziku komponuje Milivoje Petrović, poznatiji kao Miško Plavi.

Nakon dužeg vremena I premijera dečje predstave “Dve jelke” koju Narodno Pozorište u saradnji sa Domom kulture u Gračanici priprema kao dodatak i sopstveni doprinos programskim aktivnostima za 2017. godinu kako bi obradovali našu najmlađu publiku turnejom pred novogodišnje i božićne praznike. Predstavu po sopstvenom tekstu režira glumica našeg ansambla Radmila Knežević, inače nagrađivana spisateljica i rediteljka dečjih predstava. U predstavi igraju Jasmina Stoiljković, Jelena Orlović, Milica Mandić i Strahinja Bičanin. Scenograf je Goran Stojčetović, kostimograf Sara Blam, a kompozitor Aleksandar Petrović Mečka.

Konferenciji će prisustvovati reditelji obe predstave, glumci ansambla i direktor NPP Predrag Radonjić.

Comments

Pročitaj još