Jevtić, Rakić i Simić sa Hojt Jiem o životu Srba na Kosovu

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić i poslanik Srpske liste u Skupštini Kosova Igor Simić izrazili su u razgovoru sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Brajanom Hojt Jiem  zabrinutost zbog činjenice da ni nakon 1650 dana od potpisivanja sporazuma u Briselu o formiranju Zajednice srpskih opština još uvek nije došlo do prvih konkretnih koraka u sprovođenju istog.

Oni su kao politički predstavnici Srba na Kosovu sa posebnim akcentom govorili o životu Srba i problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju a koji utiču i na sam opstanak ali i povratak raseljenih.

“Formiranje ZSO je životna potreba u ovom trenutku koja može rešiti brojne probleme u svakodnevnom funkcionisanju i životu građana, i ona ne bi trebalo da se tretira kao politička tema već kao životna”, naglasili su potpredsednik Vlade Jevtić i predsednik Srpske liste Rakić na sastanku održanom u Prištini.

Naglašena je potreba hrabrijeg i odlučnijeg pristupa svih institucija u Prištini, izbegavanje retorike sukobljavanja i stvaranje atmosfere u kojoj se Srbi često optužuju i na njih upire prstom samo zato što su Srbi.

Ministar Jevtić je i ovom prilikom istakao poslednje slučajeve hapšenja raseljenih Srba, Bogdana Mitrovića i Milanke Terzić, slučajevi koji šalju veoma negativnu poruku svima onima koji nameravaju da se vrate na Kosovo.

Ministar Jevtić je takođe rekao da je jedna od najvećih prepreka na putu povratka rasljenih problem uzurpirane imovine.

Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić govorio je o problemu matičnih knjiga u Severnoj Mitrovici, tačnije zbog činjenice da se matične knjige nalaze još uvek u opštini Južna Mitrovica, što stvara puno problema građanima Severne Mitrovice.

Na sastanku je zaključeno da je Srpska lista važan politički činilac na Kosovu i da će se samim tim ponašati konstruktivno u cilju rešavanja svih problema.

Istaknuto je da se razvijanjem ekonomije mogu rešiti brojna druga pitanja i svakako pomoći da se i suživot unapredi.

Zvaničnik SAD-a Hojt Ji zahvalio se na pruženim informacijama i stavovima koji su izneseni tokom sastanka i ujedno naglasio potrebu da se svi politički faktori uključe u rešavanje svih problema jer je interes svih stabilnost i mir kao preduslov i ekonomskog razvoja.

On se složio sa sagovornicima da se to može postići jedino uz međusobno uvažavanje i iskreno zalaganje.

Na kraju sastanka Hojt Ji izrazio je očekivanje da će se sprovođenjem svih dogovora u Briselu otvoriti mogućnost za osnaživanje nastavka dijaloga.
Izvor:Kontakt Plus Radio

Comments