• Početna>
  • Vesti>

Zavod za javno zdravlje KM naložio vanrednu vakcinaciju protiv malih boginja

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici , u opštinama, među kojima su i one sa srpskom većinom, zabeleženo je 10 slučajeva malih boginja, od kojih je 5 i laboratorijski potvrđeno.

„Za dva pacijenta čekamo laboratorijsku potvrdu, a za tri nismo poslali uzorke. Dvadeset trećeg je proglašena epidemija na celoj teritoriji Kosova i Metohije“, rekao je dr Aleksandar Antonijević, iz Zavoda za javno zdravlje.

Situacija je alarmantna , stoga Zavod za javno zdravlje nalaže vanrednu imunizaciju protiv  morbila na čitavoj teritoriji Kosova.

„Prioritet su nevakcinisana deca i nepotpuno vakcinisana deca u uzrastu od 1 do 14 godina. Gornja uzrasna granica još uvek nije definisana dokle će se ići sa vanrednom imunizacijom, ali za sada je važeća informacija da će sva deca od 1 do 14 godina biti obuhvaćena vandrednom imunizacijom. Roditelji dece koja nisu vakcinisana, trebalo bi da što pre odvedu decu na imunizaciju, da deca koja nisu potpuno imunizovana da prime vakcinu MMR . Morbili se prenose aerogenim putem , uzročnik nije toliko otporan u spoljnoj sredini, tako da je prenos kontaktom slabije izražen kod morbila nego kod drugih zaraznih bolesti. Znači, najčešće se prenosi kapljičnim putem, pa se preporučuje izbegavanje mešanja sa populacijom koja ima simptome kao što su kašalj, povišena temperatura, osip po telu“, istakao je dr Antonijević.

U zdravstvenim ustanovama pojačane su mere nadzora. Donesena je i odluka o uključivanju svih službi na terenu, kako bi se suzbila epidemija malih boginja u južnoj pokrajini.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još