Ambasada SAD: Prvi krug lokalnih izbora na Kosovu uspešno završen

Ambasada SAD u Prištini ocenila je danas da je prvi krug lokalnih izbora na Kosovu “uspešno završen”, navodeći da su ga pratile “sporadične nepravilnosti”.

Čestitajući Kosovu na sprovodjenju prvog izbornog kruga, ambasada SAD je ocenila da su porast izlaznosti glasača i izborni proces koji je sproveden bez poteškoća u većem delu zemlje “pozitivni znakovi za demokratiju Kosova”.
“Cenimo naporan rad Centralne izborne komisije, članova biračkih odbora, OEBS-a i svih timova koji su nadgledali izbore. Iako smo zabrinuti zbog nekih izveštaja o neažuriranim biračkim spiskovima, dvostrukom glasanju i drugim sporadičnim nepravilnostima, nadamo se da će neka od ova pitanja moći da se reše pre sledećeg kruga lokalnih izbora u novembru”, piše u saopštenju.
Dodaje se da će SAD “nastaviti da podržavaju kosovske institucije dok se one brzo pripremaju za još jedan krug glasanja i pratiti izveštaje o nepravilnostima i kršenjima iz ovog kruga”.
“Nadamo se da će se opštinski službenici, koji su već izabrani, zalagati za pozitivnu promenu, u ime svih njihovih birača, što će voditi Kosovo napred ka putu pune evroatlanske integracije”, navela je ambasada SAD.
Na lokalnim izborima održanim juče, glasalo je prema službenim rezultatima 43,85 odsto, odnosno 809.637 upisanih glasača, saopštila je ranije predsednica Centralne izborne komisije Kosova Valjdeta Daka.
Ona je ocenila da je proces glasanja prošao mirno i bez nekih nepravilnosti.
Policija Kosova saopštila je da su sa bezbednosnog aspekta izbori za predsednike opština i odbornike 38 opštinskih skupština na Kosovu prošli mirno i bez ozbiljnijih incidenata koji bi uticali na tok izbornog procesa.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."