Đurić: Najvažnija rasprava viđena u generacijama

 

Cilj osnivanja Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji je da bude razmatran najširi spektar stavova i da najviše ideja bude sabrano na jednom mestu kako bi se osnažila pozicija Beograda, kaže predsednik te radne grupe i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
 Vlada je u ponedeljak usvojila Odluku o obrazovanju Radne grupe za podršku unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji. Za predsednika Radne grupe, u čiji će rad biti uključena sva ministarstva, imenovan je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

“Radna grupa će pružiti podršku unutrašnjem dijalogu – tehničku, logističku, organizacionu. Važno je što je brzim obrazovanjem radne grupe na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića vlada pokazala koliko je posvećena unutrašnjem dijalogu”, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Cilj je da bude razmatran najširi spektar stavova i da najviše ideja bude sabrano na jednom mestu, ističe Đurić.”Unutrašnji dijalog će značajno osnažiti kapacitet Srbije da se bavi pitanjem Kosmeta i kada je reč o unutrašnjim odnosima i kada je reč o međunarodnoj zajednici”, rekao je predsednik Radne grupe.

U radnu grupu će, kako je najavljeno, biti uključena sva ministarstva, a 13 članova je učestvovalo u njenom uspostavljanju. U narednim nedeljama će, kada je reč o Radnoj grupi, započeti druga faza dijaloga, rekao je Đurić.

“Veoma je važno da svi u Srbiji koji politički deluju i misle, akademska zajednica, naučna javnost, intelektualci, obični građani, čitavo društvo bude uključeno u rešavanje problema, jer sa druge strane imamo milione Albanaca koji generacijama aktivno rade na ostvarenju svojih nacionalnih ciljeva. Sada je došlo vreme da mi okupimo sve naše snage kako bismo pojačali kapacitet naše zemlje za bavljenje ovim problemom”, ukazao je Đurić dodajući da će to biti najvažnija javna rasprava viđena u generacijama.

Do sada je, ističe, srpska strana u dijalogu pokazala spremnost na kompromis, za razliku od albanske strane. “Zato je važno da na početku nove faze rasprave još jednom pozovemo Prištinu da preuzme na sebe dogovoreno”, rekao je Đurić.

Danas je trebalo da počne primena sporazuma Beograda i Prištine o pravosuđu.

“Ovo je prvi put od 1999. da ćemo imati sud sa srpskom većinom, sa predsednikom suda Srbinom u Kosovskoj Mitrovici i Tužilaštvo sa srpskom većinom. Očekujem da će ovaj veliki i važan posao za srpski narod na KiM biti završen do petka, kao i svi preduslovi u smislu posebnih naknada za sudije i tužioce, o čemu će vlada doneti odluku”, rekao je Đurić.

Ističe da je važno za Srbe na KiM da imaju pravnu sigurnost, kako na severu pokrajine, tako i u sredinama južno od Ibra, gde će biti stotine Srba zaposlenih u pravosuđu.

“Taj veliki posao je novo poglavlje u funkcionisanju vladavine prava za Srbe na Kosmetu. Bolje je za Srbe da Srbi rešavaju u sporovima oko imovine i u krivičnim sporovima, a ne kao kada su Albanci sudili Srbima i kada smo imali etnički motivisane presude”, rekao je Đurić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još