Haris Ličina: Fotografija u slavu lepote ljudskog lica

Izložbom fotografija Harisa Ličine “Lica u okršaju”, sinoć je u galeriji Akvarijus zvanično započela nova sezona kulturnih događaja pod inspirtivnim i intrigantnim nazivom ”Ljubav.”
Izložba je zbirka fotografija nastalih tokom prethodne sezone kulturnih dešavanja u ovoj galeriji, a sama po sebi nosi poruku da je čovek najlepši i najistinitiji upravo kada je nenamešten, nesvestan da je predmet nečije pažnje.
Haris LIčina je mlad umetnik fotografije iz Novog Pazara. Student je grafičkog dizajna i grafike na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Pri[tini sa privremenim sedi[tem u Kosovkoj Mitrovici.
Ovo je njegova prva samostalna izložba.
“Ja sam pokušao kroz portrete odnosno facijalnu ekspresiju, mimiku, govor tela, da predstavim šta se zapravo dešava ovde i zašto su ti okršaji važni za galeriju”, kaže Ličina – iskreni zaljubljenik u ljudsko lice, kao vrhunsko i jedino savršeno umetničko delo.
Haris objašnjava da je u početku, na samom događaju nasumično fotografisao ljude, a onda pregledavanjem slika, odabirao one na kojima bi uspeo da uhvati iskreni izraz, neometen pozom.
“Kasnija sam shvatio šta treba da tražim. Naučio sam da prepoznam tu ekspresiju koja se neće ponoviti, koja je autentična za tu osobu i koja je važna za taj dogažaj”, dodaje mladi umetnik.
Harisova pasija je dokumentarna fotografija. Kaže, ne voli na nju da utiče niti njome da manipuliše – ništa ne izbacije – ništa ne dodaje. Jedino dopušta sebi da podešavanjem kontrasta, izvuče na videlo ono božanstveno na čovečjem licu – osećanje.
“Volim da se stvari dešavaju oko mene a da ja tu uhvatim ono najbolje i izvučem neku poentu. Uža grana koja me privlači su portreti. Mislim da je to suština fotografije – uhvatiti ekspresiju koja zrači iz ljudi”, dodaje Ličina.
Sama izložba poziva na spontanost, na neopterećenost oštrim, sterilnim i uniformnim kriterijumima lepote. Čovek je lep samo dok je nesvestan svoje lepote.
Ličina je umetnik koji slavi lepotu ljudske zamišljenosti, zabrinutosti, tuge, radosti, pobede, poraza, zanosa i onog najvažnijeg – ljubavi. Zato mu je valjda i data čast da svojom izložbom otvori istoimenu sezonu u galeriji Akvarijus.
Na kraju razgovora, Haris citira jednog od najslavnijih dokumentarnih fotografa XX veka Roberta Kapu, koji kaže: “Ako ti fotografija nije dovoljno dobra, znači da nisi dovoljno blizu”. Otud valjda proizilazi da ko sam sebi nije dovoljno lep, možda bi mogao da proba da se sam sebi približi.

Comments

Pročitaj još