Đurić:Ne može pravo za jedne da važi,a za druge ne

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da Srbija mora da nastavi da se bori i govori istinu o tome kakvo je stanje na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to šta međunarodna zajednica misli.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je sama incijativa da se vodi unutrašnji dijalog o Kosovu doprinela da se o toj temi govori više nego ranije.

“Već ima blagorodnih efekata. Ne možemo da se izborimo sa ovim izazovom bez celog društva. Svaki dijalog je lekovit”, ukazao je direktor Kancelarije za KiM.
Govoreći o saopštenju Evropske komisije o Kosovu i Kataloniji, Đurić je rekao da su neki “izgleda očekivali da će Srbija možda da ćuti na nepravdu, licemerje i dvostruke standarde”.
“Ali, videli ste da je Srbija veoma jasno reagovala, i postavila neka pitanja – kako je to moguće da za Srbe važe neka pravila koja ne važe ni za jednu zemlju na svetu, kako je naš ustav manje vredan. Nastavićemo da bacamo svetlo na istinu – ne mogu postojati narodi i države manje ravnopravni u odnosu na druge i da međunarodno pravo za jedne važi a za druge ne”, naglasio je Đurić.
Prema njegovim rečima, nikoga ne treba da čudi što je Priština sve dalja od međunarodnih organizacija.
“Činjenica da su odustali od kandidature u Unesku znači da nisu govorili istinu. Moramo da nastavimo da se borimo, govoreći istinu o tome kakvo je stanje, bez obzira na to šta međunarodna zajednica misli”, zaključio je Đurić.
Kada je reč o predstojećim lokalnim izborima na KiM, zakazanim za 22. oktobar, Đurić je rekao da je važno da Srpska lista na lokalnim izborima po treći put potvrdi jedinstvo Srba na Kosovu i Metohiji.

 

“Treći put Srbe na KiM zovu na ispit jedinstva, u aprilu, junu ove godine pre toga, i svaki put su Srbi bili jedinstveni. Pokušavali su da poture liste koji su bliže Prištini…”, napomenuo je direktor Kancelarije za KiM.
Ideja Vlade je, kaže, bila da na KiM ne smemo da dozvolimo podele među Srbima.
“Narod se uvek odazivao našim pozivima, ljudi znaju da kroz Listu čuvaju organsku vezu sa Srbijom. Naš cilj je da 22. ojačamo veze”, istakao je Đurić.

 

Comments

Pročitaj još