• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Opasan stav da ono što važi za EU ne važi za druge

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je Evropska komisija podovom odluke da proglasi referendum u Kataloniji nelagalnim jasno, javno i otvoreno zauzela stav da ono što vredi za članice Evropske unije ne važi za ostale države u Evropi, što predstavlja novu međunarodnu činjenicu.

Takvim ponašanjem ne samo da Brisel ne može nikog da ubedi, nego može da podstakne štetne procese na drugim mestima u Evropi, ocenio je Đurić za RTV Puls.
“Mnogi drugi sada postavljaju pitanje kako može da za jedne važi  zaštita i poštovanje ustava, a za druge da ne važi. To je kao u Orvelovoj “Životinjskoj farmi” gde su sve životinje jednake, a neke “malo jednakije”, pri čumu smo to, izgleda mi”, rekao je Đurić u emisiji Otvoreni studio.

Govoreći o eventualnim promenama formata Briselskog dijaloga direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da  je pozicija Beograda svima poznata i se ona neće menjati. Međutim, važno je da se sa Albancima razgovara i traže rešenja za bolje odnose u budućnosti. Direktna posledica takvog pristupa je izvesno smanjenje tenzija i napetosti u poslednjih nekoliko godina.

“Dok god postoji nada i perspektiva da će se u razgovorima pronaći neko rešenje, biće više snage da se van normalnog života odstrane oni koji razmišljaju nožem I puškom umesto glavom i bombom umesto pameću”, rekao je Đurić i naglasio da sukobe ne žele ubedljiva većina Srba i Albanaca

Komentarišući mogućnost da će rok za punu implementaciju Briselskog sporazuma o integraciji pravosuđa koji su predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovorili za 17. oktobar i ovaj put biti produžen, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju kaže da su i prošli put srpske sudije i tužioci bili spremni da preuzmu svoje dužnosti.

“To su ljudi sa višedecenijskim iskustvom koji su radili u ozbiljnim sudovima ozbiljne države do devedesetih godina. Ovdašnji pravosudni sistem mogao bi mnogo da dobije njihovom integracijom, ali i Srbi sa KiM, jer bi dobili više od 100 sudija i tužilaca srpske nacionalnosti na koje bi mogli da se oslone da svojim kvalifikacijama i korektnim odnosom doprinesu rešavanju imovinskih sporova ili krivičnih slučajeva”, rekao je Đurić.

Međutim, po njegovim rečima primena sporazuma o integraciji pravosuđa najpre zavisi od toga da li će prištinska ispuniti svoje obaveze koje je prihvatila i tokom poslednjeg razgovora u Briselu.

U vezi sa budućim položajem sudija, tužilaca i pravosudnog osoblja, Đurić je obećao da su za njih obezbeđena i primanja iz srpskog sistema,  kao što je ranije bio slučaj sa bivšim pripadnicma MUP-a i Civilne zaštite.

“Ništa se za njih ne bi promenilo osim što bi primali naknade i iz jednog, i iz drugog sistema”, izjavio je Đurić.

Komentarišući odluku Beograda da podrži ulazak Srpske liste u vladu Ramuša Haradinaja Đurić kaže da Srbi sada imaju veće šanse da nešto urade nego pre. Srbi su danas „jezičak na vagi“, zbog čega će se efikasnije štititi strateški srpski interesi na KiM i rešavati životni problemi građana od kojih zavisi opstanak Srba u lokalnim sredinama.

 

Izvor RTV Puls

Comments

Pročitaj još