Vučić: Srbija ni za jotu ne menja stav prema Haradinaju

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ni za jotu ne menja odnos prema Haradinaju, ali i naglasio da odluku o eventualnom učešću u vladi u Prištini mogu da donesu samo Srbi, koji čuvaju postojanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Vučić je, u razgovoru s novinarima, odbacio “patriotske” kritike političara iz Beograda, koji, kaže, nisu nijedno selo na KiM posetili, na račun Srpske liste.

On je precizirao da odnos države Srbije prema Ramušu Haradinaju ostaje isti. “Ostaje na snazi naša jasna, nedvosmislena i snažna optužnica i poternica. Ne odustajemo od pravde za stradale i ubijene”, rekao je Vučić i naglasio da se taj stav prema Haradinaju, optuženom za ratne zločine, “neće ni za jotu promeniti”.

Ali, naš narod na Kosovu i Metohiji je, istakao je predsednik, pred teškom odlukom: da li da idu sa haradinajem ili sa Samoopredeljenjem Aljbina Kurtija, koji ima još ekstremniji program nego Haradinaj, “značajno ekstremniji, ujedinjenje u Veliku Albaniju”.

Mogu, kaže, i da ne učestvuju u institucijama, i da na taj način ostanu bez mogućnosti da utiču na odlučivanje o stvarima koje se tiču njihovog života.

Predsednik Vučić je ukazao da je političkim predstavnicimna Srba na KiM i prošle godine prepustio odluku, jer, kako je istakao, oni žive na KiM, njihova deca idu u školu…

“Oni čuvaju postojanje srpskog naroda na KiM, a ne Boško Obradović, niti Pajtić i Janković. Oni nisu bili ni u jednom selu tamo, niti bi svoje dete tamo poslali da živi”, rekao je predsednik Vučić i dodao da nemaju pravo da drže lekcije o patriotizmu ljudima koji na Kosovu, posebno južno od Ibra, treba da žive.

“Siguran sam da će oni doneti najodgovorniju odluku, a odluka Srbije prema Haradinaju neće se ni za jotu promeniti”, zaključio je Vučić.

Izvor: RTS

Comments