Blic: Haradinaju vojska a Tačiju ministarstvo pravde

Buduća kosovska vlada će imati 21 ministarstvo, a prema sporazumu o raspodeli, stranka Hašima Tačija dobiće resor ministarstva pravde, Ramušu Haradinaju osim premijerskog mesta ide i vojska, dok će predstavnicima Srpske liste pripasti tri ministarstva, piše današnji “Blic”.
U zvaničnom dokumentu u kojem se navodi kojoj stranci će sporazumom pripasti koje ministarstvo, a u koji je “Blic” imao uvid, stoji da je mesto ministra bez portfelja obećano jednom od predstavnika nesrpske manjine.

Ministar za povratak raseljenih biće kao i u prošloj vladi Dalibor Jevtić, doskorašnji ministar za lokalnu samoupravu Ivan Todosijević dobiće novi mandat, dok će novo ime u vladi biti Nenad Rikalo, dosadašnji predstavnik Srpske liste u Centralnoj izbornoj komisiji.

Jedan od njih trojice biće istovremeno i zamenik premijera.

Prema tom sporazumu, koji su potpisali svi šefovi stranaka koje će činiti novu parlamentarnu većinu (osim predstavnika Srpske liste), predviđa da najveći broj resora dobije DPK Kadrija Veseljija, kojima će pripasti šest ministarstava i mesto zamenika predsednika vlade.

Veseljijevim ministrima će pripasti mesto u ministarstvu pravosuđa, a takođe će se baviti finansijama, zdravstvom i evropskim integracijama.

Iako će DPK imati najveći broj resora, najznačajnija ministarstva će otići u ruke Bedžeta Pacolija, koji će, prema nezvaničnim informacijama, definitivno biti kosovski ministar spoljnih poslova.

Osim toga, u njegove ruke ide i policija, ministarstvo za ekonomski razvoj, ali i mesto prvog potpredsednika vlade.

Najmanji deo kolača dobila je stranka budućeg premijera Ramuša Haradinaja, kojoj će, prema sporazumu, pripasti samo ministarstvo koje će biti nadležno za razvoj infrastrukture, ali i jedno posebno značajno – vojska, piše “Blic”.

Foto: Kurir

Comments

Pročitaj još