Kadri Veselji novi predsednik kosovske skupštine

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli novi je predsednik kosovske skupštine. Slavko Simić izabran za potpredsednika parlamenta ispred Srpske liste.

Za Veselija su glasala 62 poslanika, protiv su bila 52, a uzdržanih nije bilo.

Veseli je za predsednika parlamenta u šestom posleratnom mandatu izabran na predlog koalicije PAN, koju pored Demokratske partije čine još i Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo.

Podršku toj koaliciji za izbor predsednika skupštine dali su poslanici Srpske liste, poslanici manjina i Alijanse za novo Kosovo Bedžeta Pacolija.

Izglasavanjem Veselija za predsednika kosovskog parlamenta, otklonjena je gotovo tromesečna blokada institucija u Prištini.

Slavko Simić izabran je za potpredsednika kosovske skuštine ispred Srpske liste.

Ostali potporedsednici su Džavit Haljiti iz Demokratske partije, Aida Derguti iz pokreta Samoopredeljenje, Kujtim Šalja iz Demokratskog saveza Kosova i Mufera Šinik poslanica manjinskih partija.

Izborom predsednika i pet potpredsednika okončano je konstituisanje novog saziva kosovske skupštine.

U formiranju novih centralnih kosovskih institucija nakon izbora 11 juna, sledi formiranje nove vlade.

Novi predsednik skupštine je najavio da će kandidat najbrojnije koalicije za mandatara biti Ramuš Haradinaj. Dodao je da će sledeća sednica parlamenta održati u subotu i da bi na njoj trebalo da bude izabrana nova kosovska vlada.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova napustili su sednicu skupštine kada je Kadri Veseli preuzeo dužnost predsednika.

Tokom obraćanja poslanicima pozvao ih je na jedinstvo i harmonizaciju oko pet vitalnih pitanja za budućnost Kosova.

“Tražim da postignemo jedinstvo za ekonomski razvoj, reforme u obrazovanju i zdravstvu, za stvaranje vojske, jedinstvo za ispunjavanje kriterijuma za liberalizaciju viza, jedinstvo u evroatlantskoj agendi i dijalogu između Beograda i Prištine”, rekao je Veseli u svom govoru nakon ponovnog izbora za predsednika parlamenta.

Inače, izboru Veselija prethodio je prekid sednice jer se nisu pojavili poslanici koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova.

Poslanik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je današnjim glasanjem za predsedništvo kosovske skupštine jasno postignut dogovor oko njenog formiranja.

“Ipak, kao i uvek kad smo donosili odluke od značaja za srpski narod mi ćemo u narednim danima otići na konsultacije sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i doneti konačnu odluku o eventualnom učešću u Vladi” podvukao je Simić u izjavi za Tanjug.

Simić je poručio Srbima i ostalim nealbancima da će se Srpska lista, kao i do sada, bespoštedno boriti za njihov bolji život, ističući da su i ovi potezi potvrda toga.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još