• Početna>
  • Vesti>

InTer: Objavljena studija o broju zaposlenih i dece u obrazovnim institucijama na severu Kosova

Svake godine se u nekim školama na severu Kosova po neko odeljenje ugasi, dok se u drugim školama otvaraju nova odeljenja. NVO “InTER” objavila je svoju studiju u kojoj se navodi da je za školsku godinu 2015/2016 u obrazovnim institucijama (izuzimajući visokoškolske ustanove) na severu Kosova zaposleno 1373 vaspitača i nastavnika, a školu pohađa 6275 dece.

Sve četiri opštine na severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok I Leposavić) imaju po jednu predškolsku ustanovu. To su PU “Danica Jaramaz”, PU “Lane”, PU “Naše dete” I PU “Veselo detinjstvo”. U njima ukupno radi 175 vaspitača sa 1783 mališana.

Najviše osnovnih škola se nalazi u Kosovskoj Mitrovici, čak 7. To su OŠ “Sveti Sava”, OŠ “Branko Radičević”, OŠ “Dositej Obradović”, OŠ “Vlado Ćetković”, OŠ “Predrag I Miodrag Mihajlović”, OŠ “Desanka Maksimović” I OŠ “Veljko Banašević”. Najviše učenika, a shodno tome I najviše zaposlenih imaju OŠ “Sveti Sava” I OŠ “Branko Radičević”.

 

U Leposaviću postoje 3 osnovne škole. Najveća je OŠ “Leposavić”, a tu su još I OŠ “Stana Bačanin” I OŠ “Vuk Karadžić”.

 

 

 

 

Od tri osnovne škole koje postoje u opštini Zvečan najveća je OŠ “Vuk karadžić”, a postoje još i OŠ “Sveti Sava” i OŠ “Banović Strahinja”.

 

U opštini Zubin Potok takođe rade tri osnovne škole.  OŠ “Jovan Cvijić” je najveća, nju pohađa 527 učenika, a postoje još i OŠ “Petar Kočić” i OŠ “Blagoje Radić”.

 

 

Prema ovim podacima, osnovne škole sa najviše učenika po nastavniku su sledeće.

 

 

Sa druge strane, sledeće osnovne škole su imale najmanje učenika po nastavniku.

 

*Izrada ovog priloga omogućena je podrškom Misije OEBS-a na Kosovu. Izražena mišljenja i uverenja pripadaju učesnicima/autorima/novinarima i ne odražavaju nužno mišljenja i uverenja OEBS-a.

 

Slika: Škola “Vuk Karadžić” u Zvečanu

Comments

Pročitaj još