Od EULEKS-a tražimo da zaustavi eskalaciju sile i bezakonja

Određivanjem pritvora od 30 dana Bogdanu Mitroviću, koji je u ponedeljak uhapšen u Mušutištu kod Suve Reke, pokrajinsko pravosuđe priključilo se kampanji zastrašivanja srpskog naroda, i još jednom potvrdilo da nije spremno i doraslo da samostalno deli pravdu.

Odmah po hapšenju, Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je zvaničnim kanalima najoštriji protest međunarodnim misijama i organizacijama u pokrajini, upozorivši da su optužnice za navodne ratne zločine godinama instrument kojim se vrši opstrukcija povratka interno raseljenih lica, a uzurpatorima srpske imovine pruža otvorena institucionalna podrška.

Od međunarodnih instanci, pre svega Euleksa, zatraženo je da preduzmu mere kako bi se sprečilo da progon i meltretiranje nevinog čoveka budu nastavljeni uprkos sasvim jasnim indicijama da je ovde reč o političkoj i kriminalnoj instrumentalizaciji pravosuđa.

Ukoliko Euleks ne preuzme ovaj postupak, na Kosovu i Metohiji ćemo, umesto postupnog uspostavljanja vladavine prava, imati eskalaciju vladavine sile i bezakonja.

Podsećamo da je Mitrović član radne grupe za povratak raseljenih lica i međuetnički dijalog sa Albancima u opštini Suva Reka i da je od 1999. godine, kada je proteran sa KiM, svake godine često dolazio u mesto porekla, da bi optužnica volšebno protiv njega bila podignuta 18 godina od završetka ratnih sukoba.

O ovom slučaju, budući da je reč o razrađenom modelu za ugružavanje ličnih i kolektivnih prava Srba na KiM, u Briselu će biti informisani i najviši predstavnici EU, čija je misija odgovorna za uspostavljanje vladavine prava u pokrajini.

 

Comments