Obeležavanje Međunarodnog dana nestalih

Poput ostalih delova bivše Jugoslavije zahvaćenih ratovima, i na Kosovu i Metohiji nije rasvetljena sudbina svih nestalih osoba. Traga se i za Srbima i Albancima, a i pripadnicima drugih naroda. Predsednik Udruženja porodica nestalih Srba sa KiM Milorad Trifunović kaže da je za poslednjih devet meseci rasvetljen samo jedna slučaj, a za više od godinu i po samo tri slučaja.
Na Kosovu i Metohiji 19 godina od okončanja sukoba i dalje je nerasvetljena sudbina više od 1.500 nestalih osoba. Poslednjih godina, ovaj proces kao da zamire.

Milorad Trifunović, predsednik Udruženja porodica nestalih Srba sa KiM rekao je za RTS da je katastrofalna situacija u vezi sa rešavanjem pitanja nestalih jer je za poslednjih devet meseci rasvetljen samo jedna slučaj, a za više od godinu i po samo tri slučaja.

“Nalazimo se pred neprobojnim zidom. Naši napori su veoma veliki, svi se zalažemo, ne samo Srbi već i Albanci. Pre tri meseca otvorili smo jednu zajedničku multietničku kancelariju, gde su naši zahtevi potpuno isti”, rekao je Trifunović.

Prema njegovim rečima, međunarodne insitucije mogu najviše da pomognu – oni koji su 1999. godine došli na Kosovo, a potrebno je da se otvore arhive, Vojske Srbije, policija komunalne službe koje su radile na asanaciji terena.

“Imamo informaciju od beogradske komisije za nestala lica da su sve dali nadležnim institucijama. Međutim, nemamo podatak da je bilo ko dao UN-u iz NATO snaga svoje podatke i arhive. Nema podataka iz arhiva UČK. Tu leži problem naših nestalih lica”, kaže Trifunović.

U porodicama koje su izgubile svoje najmilije, iskrenost postoji i zajedno se borimo, poručio je Trifunović

“Danas će biti skup u Gračanici i iskazaćemo naše nezadovoljstvo i želju da nam se pomogne”, rekao je Trifunović.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još