• Početna>
  • Vesti>

Drecun i Krlić: Teško do vlade, Prištinu čeka dugoročna nestabilnost

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i član odbora za KiM i poslanik u Skupštini Srbije Mirko Krlić smatraju da će biti jako teško formirati novu kosovsku vladu, i dok Krlić kaže da će nastalu političku krizu rešiti strani faktor, Drecun predviđa dugoročnu nestabilnost.
Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun je rekao da se na osnovu rezultata izbora u Prištini očekivao ulazak u jedan krug političke nestabilnosti i da će biti teško formirati kosovsku vladu.

– Ključno pitanje je šta se moze očekivati kada je u pitanju položaj Srba i da li će nova vlada pokazati spremnost da se sa Srbijom razgovara o rešavanju kosmetskog problema – istakao je Drecun.

On je naglasio da je evidentno da vlada Kosova ne može da se formira bez manjinskih stranaka.

– Postavlja se pitanje da li Srpska lista treba da učestvuje u formiranju vlade. Svakako treba da učestvuje u radu kosovskih institucija, ali je pitanje šta oni mogu da očekuju ulaskom u vladu. Na koji način će dobiti garancije da će koalicioni dogovor biti ispunjen – rekao je Drecun.

Govoreći o namerama Kosova da postane članica UNESCO, Drecun je rekao da ta ustanova nema konkretan sistem zaštite kulturne baštine, već taj posao prepušta zemljama članicama.

– Prepustiti Albancima naše spomenike kulture, koje oni pokušavaju da pretvore u kosovsko nasleđe i pokušavaju da ih unište? Manastiri si temeljac opastanka Srba na Kosovu – naveo je Drecun, istakavši da je članstvo u UNESCO pokuša za ulazak Ujedinjene nacije.

Član Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Mirko Krlić primećuje da je odnos prema Srbima ono što je albanske politike stranke ujedinjavalo.

– Albanska strana pokazuje da nema politiku, biće jako teško formirati vlast…Mada, veoma se malo pitaju faktori u Albaniji, već strani faktori – istakao je Krlić.

On je ocenio da je važno da je Srpska lista uskladila svoju politiku sa politikom Vlade Srbije.
– Ako će njen ulazak u prištinsku vladu doneti dobro građanima Srbije, treba prihvatiti svaku mogućnost, ma koliko to bilo teško – smatra Krlić i napominje da je pokušaj članstva Kosova u UNESCO poslednji pokušaj proterivanja Srba.

– Kosovo ne može da uđe u UNESCO i moramo da učinimo sve da do toga ne dođe. UNESCO štiti spomenike, ali ne suštinu. Ako u crkvama i manastirima na Kosovu nema monaha i ugasi se srpska sveća mi smo izgubili Kosovo, bez obzira da li tamo tamo postoji spomenik – poručio je Krlić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još