• Početna>
  • Vesti>

Ispitivanjem svedoka Ise Mustafe nastavljeno suđenje Oliveru Ivanoviću

U Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici danas je nastavljeno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. Na današnjem ročištu koje će trajati do 16h, svedoči svedok tužilaštva Isa Mustafa.
Advokat Olivera Ivanovića, Nebojša Vlajić nije zadovoljan brzinom kojom tužilac Romul Mateuš ispituje svedoka.
„Videli ste i sami da ponovo prolazimo kroz jedan besmisleni postupak beskrajnog ispitivanja svedoka gde je tužiocu dozvoljeno da troši vreme nemilice, da postavlja hiljade irelevantnih pitanja i da pita ono na šta je do sada deset puta dobio odgovor.“, rekao je Vlajić i dodao da je odbrana očekivala da ovo suđenje bude malo efikasnije i da kraće traje nego pretrhodno, ali sudeći prema današnjem ročištu, vodi se na gotovo isti način.
Vlajić je izneo bojazan da će ovo suđenje, trajati možda i duže nego prethodno.
„Mislim da se sve ovo mora ubrzati i da postupak mora da bude ekspeditivniji. Međutim to ne zavisi od nas jer smo mi danas u rukama javnog tužioca koji misli da ima sve vreme sveta na raspolaganju“, rekao je Vlajić.
Pred početak suđenja, Ivanović je naglasio da očekuje pozitivan ishod i odluku suda zasnovanu na pravu, a ne na politici.
’’Biće ovo još jedno mučenje, trajaće to još nekoliko meseci, ali će biti znatno brže nego prošli put. Siguran sam da ni svi svedoci neće moći da kažu ništa novo. Prema tome, ja očekujem pozitivan rezultat, pre svega pravednu odluku. Odluku zasnovanu na pravu, ne na politici , a to može da bude samo jedna odluka – da budem potpuno oslobođen ove krivice za delo o kome nemam nikakvog pojma, o čemu nisam ni znao, a kamoli učestvovao u tome’’, izjavio je Ivanović.
Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, odlukom Apelacionog suda u Prištini.
Sud je ukinuo prvostepenu presudu kojom je on bio osuđen na devet godina zatvora i proces je vratio na početak.
Ivanović je optužen za krivično delo ratnog zločina počinjenog nad civilima 14. aprila 1999. U Mitrovici.
Po drugoj tački optužbe, koja ga je teretila za zločine iz 2000. godine, sud ga je oslobodio.
Ivanović se brani sa slobode.
Ponovljen process se vodi pred sudskim većem kojim predsedava sudija Roksana Komša.

Comments

Pročitaj još