Države Kvinte zabrinute zbog situacije na Kosovu

Predstavnici ambasada Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i SAD u Prištini izrazili su zabrinutost zbog trenutne situacije na Kosovu.

U zajedničkom saopštenju ambasada zemalja Kvinte navodi se da se Kosovo susreće sa mnogim izazovima, kako trenutnim tako i dugoročnim, uključujući MMF program, energetsku situaciju, ali takođe i potrebom za ekonomskim razvojem, evropskom perspektivom, jačanjem vladavine prava i odnosa Kosova sa Srbijom.

„Građani Kosova zalužuju Skupštinu i Vladu koja može da ispuni ove izazove. Odgovornost je kosovskih lidera da formiraju ove institucije, ali takođe i da učine neophodne reforme da spreče slične potpune zastoje u budućnosti. Nadamo se da će kosovski lideri, kako u politici tako i u građanskom društvu, preuzeti vođstvo u rešavanju ovog pitanja, uključujući predlaganje konkretnih predloga. Prvi i važan princip je da bi izabrani poslanici Skupštine Kosova trebalo da prisustvuju zasedanjima Skupštine i omoguće da otpočne njen rad“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Comments