• Početna>
  • Vesti>

Priština: Sednica okončana bez izbora predsedništva Skupštine

Predsedavajući konstitutivne sednice, najstariji poslanik iz pokreta Samoopredeljenje Adem Mikulovci okončao je sednicu bez izbora predsedništva Skupštine.

Potpredsednik Demorkatske partije Enver Hodžaj koja je deo koalicije PAN-a i koja je trebala da predloži kandidata za predsednika Skupštine, zatražio je odlaganje izbora za predsedništvo Skupštine Kosova na dva sata i da se sednica nastavi u 14 časova.

Mikulovci je tada rekao da se ne slaže sa tim predlogom, jer su poslanici PAN-a ionako zakasnili na sednicu. On je zatražio od poslanika da se odbije predlog.

Taj predlog međutim nije prošao, njih 60 je glasalo “za”, a 60 “protiv”. U tom slučaju, kazao je Mikulovci, zahtev se odbija.

Za odlaganje glasali su poslanici PAN-a, njih 39, poslanici manjinskih zajednica njih 20, i Teuta Rugova iz Demokratskog saveza Kosova.

Ostali poslanici Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative glasali su protiv, kao i poslanici Samoopredeljenje.

Hodžaj je ipak rekao da je potrebno da se zahtev usvoji kako bi se omogućilo konstituisanje Skupštine.

Poslanik Samoopredeljenja Gljauk Konjufca kazao je da dva meseca nisu bila dovoljna PAN-u, pa zato traže još dodatna dva sata.

“Svi znamo da će onako kako su objasnili zvaničnici Kadrija Veseljija i zna se da će većina ove Skupštine glasati protiv ove kontroverzne ličnosti. Oni će i nakon dva sata tražiti još dva sata kako bi odložili konstituisanje Skupštine. Gospodin Hodžaj, ako vam nije bilo dovoljno dva meseca, koji je argument da će dva sata rešiti to pitanje? Sve što hoćete jeste da kupite vreme i da odložite konstituisanje”, kazao je Konjufca.

Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza Kosova, zatražio je od Mikulovcija da bude odlučan u vođenju sednice i izrazio se protiv odlaganja.

“Glasovi su izbrojeni 60 – 60. Zahtev je odbijen. Sa ovim zatvaram sednicu”, kazao je Mikulovci.

Hoti je nakon okončanja ove sednica izjavio da PAN blokira izbor institucija.

Fatmir Ljimaj iz koalicije PAN i lider Inicijative kazao je da su potrebna dodatna dva sata kako bi se izvršile dodatne konsultacije.

Enver Hodžaj je nakon okončanja sednice rekao da sada pripada Sekretarijatu Skupštine da interpretira odluku o okončanju sednice.

“Kad god se ona bude održala, mi ćemo izaći sa kandidatom za predsednika Skupštine. U odgovarajućem trenutku predstavićemo našeg kandidata. Zemlji je potrebno konstituisanje institucija, ali ako je bilo potrebno vremena za potvrđivanje izbornih rezultata i nama je potrebno malo više vremena. To pripada sekretarijatu i pravnicima da interpretiraju odluku predsedavajućeg”, kazao je Hodžaj.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje su ispred sebe stavili male zastave Albanije tokom polaganja zakletve

Nakon što je Komisija za verifikaciju mandata, koja je formirana bez poslanika PAN-a i Srpske liste, verifikovala mandate, usledila je druga tačka dnevnog reda – polaganje zakletve.

U trenutku polaganja zakletve, poslanici pokreta Samoopredeljenje su ispred sebe stavili male zastave Albanije.

PAN traži da se glasanje za izbor predsedništva odloži na dva sata.

U međuvremenu, u Skupštini je došla i Teuta Rugova, poslanica Demokratskog saveza Kosova koja je trebalo da otvori današnju sednicu.

Inače, sednicu Skupštinu Kosova otvorio je poslanik Adem Mikulovci, bez prisustva poslanika pobedničke koalicije PAN i poslanika Srpske liste.

Poslanica pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu je u toku jedne od pauza izjavila da pokret Samoopredeljenje poziva PAN da promeni kandidata za predsednika.

“Pokret Samoopredeljenje neće podržati Kadri Veseljija za predsednika Skupštine, jer smatarmo da na tu poziciju treba da bude osoba jedinstva, a ne osoba koja je razjedinjavala i vređala. Pozivamo koaliciju PAN da promeni kandidata za predsednika Skupštine. Jako je važno da se on ne izabere za predsednika Skupštine”, kazala je Hadžiu.

 

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još