Vučić: Srbi nisu spremni, ali vreme je za novi put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da želi u vezi s Kosovom da krene novim putem i da, iako Srbi za to još nisu spremni, neće popuštati.

“Lako je reći – idite i borite se za Kosovo. Međutim, to nas je uvek vodilo u rat. Želim da krenem novim putem – za Srbiju. Želim da otvoreno i fer razgovaramo o rešenju kosovskog konflikta”, objasnio je Vučić u intervjuu švajcarskom dnevniku “Blik”.

“Iako Srbi za to još nisu spremni, neću popustiti, jer će ta debata za sve nas imati lekovito dejstvo, bez obzira da li ćemo postići dobar rezultat ili neuspeh”, dodao je on.

Predsednik Srbije je podvukao da će, ako obe strane ne budu spremne da nešto izgube, konflikt večno trajati, a to škodi obema stranama. Podsećajući da je bio najmlađi poslanik, nakon toga najmlađi ministar i premijer i sada najmlađi predsednik, kazao je da je najbolji čovek za taj zadatak, jer nema više nikakvih ličnih ambicija.

Istakao je da bi bilo bolje rešenje pronaći danas nego za sto godina, jer se jednom konflikt mora rešiti, a Srbija je spremna na postizanje kompromisa. „Znam da Albanci i Srbi u Švajcarskoj žive mirno i čak i kao dobri prijatelji, baš to mora da nam pođe za rukom i u domovini“, ukazao je Vučić.

Na konstataciju da je u Briselu tražio jasan vremenski okvir za pristupanje EU, Vučić je rekao da je znao da to ne može dobiti, a razlozi su Kosovo i odnosi s Rusijom.

„Sve dugo, što se iznosi protiv nas, služi samo vršenju pritiska u vezi ova dva pitanja“, uveren je on.

Na pitanje da li se to odnosi i na kritike vezane za nedostatak slobode štampe i nezavisnosti pravosuđa, Vučić je odgovorio da nije isključivo to, dodajući da postoje problemi u srpskom pravosuđu, ali ne zbog nedostatka nezavisnosti, već zbog neefikasnosti pravosuđa.

Kada je reč o izjavi premijerke Ane Brnabić da se Srbija već odlučila između Rusije i EU, Vučić je kazao da ne zna da li je to rekla, ali da je Srbija odavno donela svoju odluku, a ona nas vodi u EU. „Međutim još nismo članica i moj zadatak je da negujemo što bolje odnose sa Rusijom“, objasnio je on.

Ukazao je da Srbija nikada nije priznala Krim kao deo Rusije i da u tim odnosima Ukrajina nije centralna tema, već naša vojna saradnja sa Rusima, pri čemu imamo četiri puta više vojnih vežbi sa NATO ili američkom vojskom nego s ruskom.

Kada je reč o izbeglicama, Vučić je kazao da je danas stanje u Srbiji mnogo bolje, dodajući da Srbija nikada nije bila ta koja se glasno žalila čak i kada je najveći broj izbeglica prolazio kroz našu zemlju.

„Mi znamo šta znače izbeglice. Tokom rata u Jugoslaviji 30 pripadnika moje porodice je pobeglo u Srbiju“, kazao je predsednik. On je najavio da će se Srbija, bude li se ponovio izbeglički talas iz 2015.isto ponašati i zasigurno neće podizati ograde.

Rekao je da ne namerava da u zemlji uvede diktaturu i autoritarnu vladu, istakavši da u demokratiji treba prihvatati i poraze, što je on, kako je dodao, uvek činio.

Upitan koliko namerava da ostane na vlasti rekao je da nema sumnje da bi i na sledećim izborima pobedio, ali da se možda neće kandidovati.

„U narednih pet godina imamo dosta posla, a onda nastupa vreme da neko drugi preuzme taj posao. Onda možete svi, koji ste skeptični, reći da ste pogrešili“, poručio je Vučić.

Na opasku da u Bosni ne veruju da je čovek pomirenja, rekao je da je, prema istraživanjima u toj zemlji, pored Vladimira Putina, najomiljeniji strani političar, kao i da ne krije svoju prošlost.

„Ne stidim se da kažem da sam se promenio. Samo se magarci ne menjaju. Ponosan sam da to svakog dana pokazujem i da mi građani veruju“, objasnio je Vučić.

Dodao je da ne može da kaže da se stidi, ali da analizira svoje greške i da je i dalje ponosan Srbin, ali da danas zna da se život ne sastoji od toga da posedujete neki kamen, već da treba poboljšati svakodnevicu građana.

Comments