Manastir Devine vode proslavio hramovnu slavu

Pre osam godina na mestu čudotvornog izvora podignut je manastir Devine vode. Ovo je jedina svetinja na Kosovu i Metohiji posvećena ikoni Trojeručice Majke Božije. Povodom manastirske slave svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije uz prisustvo ovdašnjeg sveštenstva.

„Slaveći ikonu mi se molimo Bogorodici da i ona bude naša zaštitnica i zastupnica pred Gospodom, da njene molitve umilostive Gospoda da pogleda na nas pojedinačno i kao narod u ovim teškim i sudbonosnim danima kada sa teškoćom opstajemo na našem svetom Kosovu i Metohiji“, rekao je Teodosije i dodao da „naša snaga ne dolazi spolja već iznutra od reči Božje koja može da nas sačuva i zaštiti od neprijatelja“.

Nakon liturgije usledile su litije a potom su prerezani i slavski kolači.

Oni koji su se valjano pripremili primili su i Svetu Tajnu pričešća. Prema rečima prisutnih na ovom mestu je uz Božju snagu verni narod podigao ovaj velelepni hram.

Tradicionalno u manastiru Devine vode Društvo pesnika Kosova i Metohije dodelilo je nagradu „Gligorije Božović“ – Zoranu Nedeljkoviću za najbolju knjigu u 2015. i Srećku Simiću za knjigu koja je obeležila godinu za nama.

Ikona Bogorodice Trojeručice je najpoštovanija ikona u Hilandaru i najznačajnija ikona srpskog naroda. Po predanju pripada redu rukotvornih ikona i onih koje je ikonopisao apostol jevandjelista Luka, prvi slikar hrišćanstva.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još