Stejt department: Na Kosovu jača islamski ekstremizam

Američki Stejt department u novom godišnjem izveštaju o terorizmu ocenjuje da na Kosovu jača pretnja od nasilnog islamskog ekstremizma, što jednim delom finansiraju i strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije i nasilne ekstremne grupe koje aktivno koriste društvene mreže za širenje propagande i regrutovanje sledbenika.

U delu izveštaja koji se odnosi na Kosovo navodi se da je otrpilike 315 stranih terorističkih boraca sa Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu (ID), ili El Nusru, ispostavu Al Kaide u Siriji i da je otprilike 58 ubijeno.

Stejt department ocenjuje da “kosovska vlada primenjuje sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i dodaje da na tom planu sarađuje sa SAD, kao i NATO i Euleksom (na severu Kosova), dok sa Srbijom, iako nema takve saradnje, od 2013. postoji plan o integrisanom upravljanju granicama i zajedničko učešće u obukama koje finasiraju SAD”.

U izveštaju se nabraja šta Kosovo preduzima u borbi protiv terorizma, uključujući “donošenje i sprovođenje zakona, biometrijske pasoše, kontrolu na granicama, opremljenost granične policije”, a kao prepreka za bolju saradnju sa međunarodnim organizacijama navodi se činjenica da Kosovo nije članica UN, Interpola ni Evropola zbog čega Unmik i Euleks deluju kao posrednici što usporava procedure i saradnju.

Navodi se, takođe, da je Kosovo pokazalo političku volju da se bavi pretnjama vezanim za terorizam i da poseduje zakonski okvir za to i dodaje da su “nacionalne institucije ojačale kapacitete svojih istražnih i tužilačkih elemenata”, ali ograničeni kapaciteti, sredstva i iskustva i dalje ograničavaju sposobnost efikasnijeg rešavanja predmeta terorizma.

Članstvo Kosova u mnogim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući UN, blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost, navodi Stejt department i dodaje da nedostatak članstva i nepriznavanje Kosova onemogućava saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da su srpske vlasti tokom prošle godine nastavile napore u borbi protiv terorizma, a da su politički lideri sarađivali sa SAD i međunarodnom zajednicom na razvoju snažnijih antiterorističkih mera i strategija.

Srbija je ostvarila napredak po pitanju priliva migranata, navodi se u izveštaju i dodaje da je registrovano oko 110.000 od oko 135.000 migranata koji su prošli kroz zemlju.

“Ipak je bilo znatnih propusta u proveri i obradi, što pokazuju medijski izveštaji da je najmanje jedan počinilac terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine prošao kroz Srbiju predstavljajući se kao sirijski izbeglica”, piše u izveštaju Stejt departmenta.

U izveštaju se podseća da je Srbija 2016. donirala oko 10 tona municije borbi protiv Islamske države, ali da je zbog teške ekonomske situacije ograničena njena mogućnost dodatnog finansijskog ili materijalnog doprinosa koaliciji koja se bori protiv islamskih ekstremista.

“Vlada je nastavila saradnju sa susednim zemljama na poboljšanju pogranične bezbednosti i razmene informacija”, dodaje se u izveštaju, uz ocenu da je migrantska kriza otkrila bojne nedostatke u bezbednosti srpskih granica, koje uglavnom imaju i susedne države.

 

Izvor: RTS

Comments